Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zpravodaj listu The Wall Street Journal informuje o novince, kterou fastfoodový řetězec McDonald's po skandálu s nakupováním prošlého kuřecího masa z Číny připravil pro své zákazníky v Japonsku. Společnost nahradila maso ve smažených kouscích zeleninou, která prý pochází výhradně z domácí produkce.

Otevřít všechny národní parky v České republice šetrnému turismu, posílit postavení obcí i zjednodušit legislativu má rozsáhlá novela zákona o ochraně přírody a krajiny, uvedl včera ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zákon se bude zásadně měnit po více než 20 letech. Dosavadní přísnou ochranu přírody mají zaručit takzvaná klidová území.

Německo na rozdíl od svých fotbalových reprezentantů usnulo na vavřínech a začalo se spoléhat na obnovitelnou energii. A nyní mu hrozí propad ekonomiky.
Steen Jakobsen
dánský ekonom

Thajsko má nový plán pro energetiku
Jak se thajská ekonomika rozrůstá a industrializuje, zvyšuje se i spotřeba energie pro průmysl a transport. Zemní plyn zčásti nahradil ropu a stal se významným zdrojem. Do popředí se dostává i biomasa a odpady, které dnes uspokojují energetickou poptávku z 16 %. Zásoby biomasy pocházejí hlavně z cukrové třtiny, rýžových stonků, dřevního odpadu a zbytků palmového oleje. Materiál se používá k výrobě elektřiny a vytápění. Přestože se postupně prosazují nové zdroje energie, produkce obecně nebyla příliš efektivní. Thajská vláda proto připravuje reformní plán, který by měl snížit závislost země na fosilních palivech. Obnovitelné zdroje by měly začít hrát větší roli a postupně do roku 2022 uspokojit 25 % celkové spotřeby energie.

S novým modelem ŠKODA Octavia G-TEC je možné ujet 1.172 km z Berlína do Jesola v Itálii s palivem za méně než 40 euro. V rámci soutěže s rodinou Baumannových z Berlína o co nejnižší spotřebu dosáhl Rakušan Gerhard Plattner s vozem Octavia G-TEC spotřeby pouhých 2,93 kg zemního plynu na 100 kilometrů. Tato hodnota je o více než 0,5 kg, tedy zhruba o 17 procent, nižší než výrobcem udávaná hodnota průměrné spotřeby 3,5 kg CNG na 100km.

EU pomůže Česku se suchem a povodněmi
Na zlepšení kvality vody a protipovodňová opatření má jít v příštích šesti letech z evropských fondů přes 21 miliard korun a možná ještě víc. Ministerstvo životního prostředí se chce zaměřit na problémy se zadržováním vody v krajině. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) proto plánuje s ministerstvy zemědělství a vnitra do konce září předložit vládě strategii pro boj se suchem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů