Pátek, 29. března 2024

Jaderná energetika se rozvíjí

Jaderná energetika se rozvíjí

Renomovaný britský odborný portál World Nuclear News zaměřený na jaderné technologie, s nímž naše redakce spolupracuje, zveřejnil začátkem roku 2014 souhrnnou analýzu událostí ve světové jaderné energetice za uplynulý rok. Jejím hlavním závěrem je, že celkový počet jaderných reaktorů dodávajících elektrickou energii do rozvodných sítí zůstává po roce nezměněný, zatímco jejich celkový instalovaný výkon zaznamenal nepatrný nárůst.

Letošní rok, stejně jako rok 2013, začíná ve světě se 435 reaktory o celkovém instalovaném elektrickém výkonu 375,3 GWe, čili o cca půl procenta vyšším (viz náš článek Jaderná energetika ve světě:1% přírůstek instalovaného výkonu). Během loňského roku byly ve světěuvedeny do provozu čtyři nové reaktory a stejný počet reaktorů byl uzavřen.

Novými bloky jaderných elektráren připojenými k síti byly Hongyanhe 1 a 2 a Yangjiang 1 v Číně a Kudankulam 1 v Indii, dohromady s instalovaným výkonem cca 4 GWe. Další cca 1,6 GWe přírůstek instalovaného výkonu světových jaderných elektráren byl výsledkem rekonstrukcí stávajících reaktorů.

Kromě toho začala během roku 2013 výstavba deseti nových bloků jaderných elektráren. Mezi nimi byla vůbec první jaderná elektrárna v Bělorusku a druhý jaderný blok ve Spojených arabských emirátech. Další významnou událostí byla výstavba zcela nových jaderných bloků v USA - v elektrárnách Vogtle a Summer - poprvé od poloviny 70. let. Další tři nové bloky se začaly stavět v Číně. Ve výstavbě je tak nyní ve světě 71 nových jaderných bloků o celkovém instalovaném výkonu cca 75 GWe.

Všechny čtyři reaktory, které byly v roce 2013 uzavřeny, se nacházejí v USA - jde o reaktory v elektrárnách Crystal River, dva bloky v San Onofre a Kewaunee. Ve všech případech se jednalo o strategická rozhodnutí elektrárenských společností u bloků, jejichždalší provoz byl dále ekonomicky nevýhodný. Tři z těchto čtyř blokůbyly již mimo aktivní provoz.

V Japonsku, průběžně sledovaném světovou odbornou veřejností kvůli katastrofě elektrárny Fukushima, jsou momentálněvšechny jaderné elektrárny mimo provoz. Šestnáct bloků však pouze čeká na povolení k opětovnému uvedení do provozu podle nových pravidel a další dva bloky procházejí plánovanou odstávkou.

Uvedený stav co do vývoje a územního rozložení koresponduje s předpokládaným vývojem světové energetiky, představeným v říjnu 2013 v Praze zástupcem Mezinárodní energetické agentury (IEA) na konferenci Trendy evropské energetiky.

ZDROJ: proelektrotechniky.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů