Pátek, 19. dubna 2024

Navštivte antické památky v Athénách a využijte přitom moderních prostředků hromadné dopravy

Navštivte antické památky v Athénách a využijte přitom moderních prostředků hromadné dopravy

Metro v Athénách vás dopraví z moderního letiště Elefteris Venizelos prakticky ke všem antickým památkám a významným místům. Ve stanicích metra si můžete také prohlédnout část antických Athén, starověké kanalizace, cesty, vodovody a jiné zajímavosti. Metro Vás doveze pod Akroplis, k novému akropolskému muzeu nebo na náměsti Syntagma k parlamentu a starověkému Olympionu. Metro je v současnosti základním páteřním systémem athénské 4.5 milionové aglomerace. V současné době se systém metra skládá ze tří linek, vytvářející v centru města přestupní trojúhelník (podobně jako například v Praze nebo Kyjevě).

Celá síť dosahuje délky přes 50 km s 48 stanicemi. Provozovatelem linek 2 a 3 je společnost Attiko Metro, linku 1 pak provozuje společnost ISAP S. A. V současné době se uvažuje o vybudování další linky na severozápad Athén.

Veřejná doprava v Aténách se za posledních deset let výrazně zlepšila. "Integrovaná" jízdenka za EUR1,40 dovoluje cestovat jakýmkoli druhem dopravního prostředku - moderním metrem, příměstskými vlaky, tramvajemi, klimatizovanými trolejbusy značek Van Hool a Neoplan (některé údajně s českými elektromotory) a klasickými i CNG autobusy zn. IVECO, Mercedes a Solaris aj. - s neomezenými přestupy téměř kdekoli po Aténách po dobu 90 minut. K dostání je také 24 hodinová jízdenka za EUR4 nebo týdenní jízdenka za EUR10. Existují dokonce i jízdenky měsíční.

Jízdné

Jízdenky jsou platné 90 minut od označení a mohou být použity po celé síti metra (tedy na linkách 1, 2 a 3) stejně jako ve většině ostatních prostředků hromadné dopravy včetně příměstských vlaků mezi stanicemi Piraeus, Magoula a Koropi (výjimku tvoří letiště zestanice Doukissis Plakentias). Cestující jsou povinni označit si lístek v automatu při příchodu na stanici, ze které odjíždějí. Cestujícím, kteří si jízdenku neoznačí, hrozí pokuta ve výši 60 násobku běžné ceny jízdenky.

Jízdné na letiště

Pro cestu na a z letiště je potřeba speciální lístek v hodnotě EUR8. K dostání jsou i zpáteční jízdenky, v únoru roku 2012 stál zpáteční lístek platný 48 hodin EUR14. K dostání jsou také jednosměrné jízdenky pro dvě a tři osoby.

Relativně kvalitní hromadnou dopravu doplńuje množství taxíků, jež vás za rozumné ceny dopraví téměř všude. Významná část z nich jsou značky Škoda Octavia I . a II. generace a Superb, Toyota Corolla nebo Mercedes. Také za začaly objevovat hybridní Priusy.

Z přístavu Pireus (kam vede metro), Lavrion nebo Rafina můžete potom vyrazit sítí trajektů na téměř všechny ostrovy Egejského moře.

Drobné varování: ve všech dopravních prostředcích si dávejte velký pozor na kapsáře, zejména v centru města!!! Také si prověřte dopředu, zda zaměstnanci hromadné doparvy nebudou stávkovat (stránky www.apergia.gr)

Více a plánky dopravních linek na:http://metro.whoop.cz/metro-ateny/

ZDROJ:http://metro.whoop.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů