Pátek, 29. března 2024

Kamenictví na hradě Roštejně

Kamenictví na hradě Roštejně

Pozdně gotický hrad , který se zvedá na skalnatém vrchu v 677 m.n.m v romantické krajině Javořických vrchů u vsi Doupě, byl vybudován pány z Hradce v první polovině 14. století. V 70. letech 16. století nechal hrad přestavět Zachariáš z Hradce v duchu renesance na lovecký hrádek s rozlehlou oborou v blízkém okolí. Dalšími majiteli byli Slavatové z Chlumu a Košumberka, Lichtenštejnové z Kastelkornu a Podstatští z Lichtenštejna. Dnes je hrad majetkem Kraje Vysočina ve správě Muzea Vysočiny v Jihlavě p. o.
V roce 1915 hrad vyhořel. Zásadní opravy začaly až v roce 1958. Část hradu byla pro veřejnost otevřena v roce 1969. Po dalších opravách byly ostatní interiery na dnešní trase zpřístupněny v roce 1982. Dnes jsou zde vystaveny sbírky z fondu Muzea Vysočiny v Jihlavě.

Součástí prohlídkového okruhu hradu je i expozice "Kamenictví na Vysočině" situovaná do podzemních sklanatých prostor hradu. Byla otevřena na počátku devadesátých let a je věnována tradičnímu řemeslu na Vysočině, tj. těžbě a zpracování kamene, zejména potom žuly. V okolí hradu lze najít několik zajímavých činných či uzavřených lomů, z nichž nejslavnější je např. žulový lom v Mrákotíně nebo lokality Rácov či Řásná. Z Mrákotína např. pochází i monolitický žulový obelisk na nádvoří pražského hradu, jež byl z Mrákotína do Prahy dovezen za první republiky na speciálním vagonu. Toto a mnoho dalšího zajímavého o kamenickém řemesle se dovíte pokud hrad navštívíte.

ZDROJ: http://www.hrad-rostejn.cz, Enviweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů