Pátek, 19. dubna 2024

Energetika F.Y.R.O.M. (Makedonie)

Energetika F.Y.R.O.M. (Makedonie)

Ropa a naftové deriváty se ze 100 % dovážejí z RF ropovodem přes Řecko (Soluň - Skopje). Nevýznamná část ropy je dovážena cisternami bulharskou společností Něftochim Burgas (vlastníkem je LUKOIL). Distribuce, čerpací stanice jsou ve vlastnictví privátní a.s. MAKPETROL. Ruská společnost LUKOIL vlastní menší skladovací kapacity ve městě Štip a po vyřešení sporů s MK vládou velmi dynamicky buduje síť svých čerpacích stanic (počátkem roku 2014 měla v provozu 24 z plánovaných 40).

Zemní plyn, který v rámci "energetického mixu" představuje asi 4 %, se dováží z RF magistrálním plynovodem přes BG. Tento plynovod na trase Kriva Palanka - Kumanovo - Skopje (98 km) o kapacitě 800 mil. m3 je z 50 % majetkem státní společnosti GAMA a z dalších 50 % jej vlastní makedonská a.s. MAKPETROL. Ruské společnosti (GAZPROM a další) mají zájem o připravovanou plynofikaci a společný projekt teplárny TE-TO ve Skopji (s makedonskou firmou Toplifikacija). Další plynofikaci země brání vleklý spor o vlastnictví makedonské části plynovodu mezi společností Makpetrol a vládou. Na plynofikaci Skopje přitom již dříve Řecko, prostřednictvím Řeckého plánu na ekonomickou rekonstrukci Balkánu, přislíbilo finanční prostředky.

Vláda v posledních letech zintenzívnila jednání s ruskou stranou o připojení k plynovodu Southstream. V r. 2012 podepsala MK státní akciová společnost MEP (Makedonski energetski resursi) a ruský Strojtransgas MoU o plynofikaci MK a avizovala zahájení stavebních prací na projektu v hodnotě 300 mil. EUR. Oba projekty jsou formou vyrovnání ruského dluhu vůči MK/SFRJ. Po řadě odkladů podepsaly MK a Rusko 23. 7. 2013 v Moskvě dohodu o připojení k plynovodu South Stream. Skopje se mj. zavázala nevytvářet Gazpromu v budoucnosti žádná omezení pro "relevantní" ruské investice na území MK a má mu také pro jeho budoucí aktivity zajistit příznivé daňové a celní prostředí. Dohodu s Gazpromem na přelomu 3. a 4. kvartálu 2013 napadlo Evropské energetické společenství, podle kterého dohoda odporuje Úmluvě o energetickém společenství.

Pevná paliva se v rozhodující míře podílejí na výrobě elektrické energie a pokrývají velkou část energetické potřeby průmyslových podniků. Větší část povrchových dolů je ve státním vlastnictví - společnost ELEM (Suvodol u Bitoly, Oslomej, Drimkol Lignit, Brik Berovo a nově otevřená těžební lokalita Brod Gneotino). Menší část dolů byla privatizována.

ZDROJ? businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů