Čtvrtek, 28. března 2024

Geoparkem Železné hory povede nová stezka s horninami

Geoparkem Železné hory povede nová stezka s horninami

Geoaparkem Železné hory provede turisty nová naučná stezka s ukázkami hornin. Některé budou vážit i několik tun. Celá instalace altánů, informačních cedulí a geologických exponátů potrvá do konce září. ČTK to dnes řekl Jan Doucek ze společnosti Vodní zdroje.

"Je to spíš taková pavučina bodů na území geoparku, půjde o 40 lokalit s pěti tématy," řekl Doucek.

Návštěvníci parku se lépe seznámí se starohorami, prvohorami, druhohorami, hydrologií a hlubinnými vyvřelinami. V parku jsou už postaveny téměř všechny altány, informační tabule i horniny.

"Nejtěžší hornina váží asi 3,5 tuny. U hlubinných vyvřelin se zaměříme na různé typy žul, u hydrologie na horniny, v kterých se pohybuje voda, pískovce nebo opuky," řekl Doucek.

Nejvíc geologických exponátů, asi dvacítka, bude u rybníka v Nasavrkách. Odborná firma je tam naveze příští týden. Celá stezka vyjde zhruba na čtyři miliony korun a hradí ji Agentura ochrany přírody a krajiny z evropských dotací.

"Ideální je si vzít na prohlídku kolo a na jedno téma si dát jeden den, celá se dá pak stezka projet za pět dní, mohou to být takové pěkné víkendové projížďky," řekl Doucek.

Geopark Železné hory se rozkládá na území Pardubického kraje a z části i na Vysočině. V oblasti se nachází více než stovka významných lokalit. Na ploše téměř 780 kilometrů čtverečních jsou ukázky krajiny, hornin a minerálů, které vznikaly v období delším než 600 milionů let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů