Pátek, 19. dubna 2024

Blansko nemusí EU vracet dotace na stavbu kompostárny

Blansko nemusí EU vracet dotace na stavbu kompostárny

Blansko nemusí vracet evropskou dotaci 19 milionů korun, kterou získalo na stavbu kompostárny. Vrácení dotace hrozilo městu kvůli špatnému využití kompostárny léta, letos ale její kapacitu téměř zcela naplní. Zařízení může zpracovat 2150 tun bioodpadu ročně. Zcela naplněnou kapacitu by měla mít letos kompostárna po čtyřech letech provozu, řekl dnes ČTK místostarosta města Jiří Crha (ODS).

V roce 2011 zpracovala kompostárna 700 tun odpadu, o rok později to bylo 1100 tun a loni přes 1500 tun odpadu. Nyní vše nasvědčuje tomu, že letos zpracuje přes 2000 tun odpadu. Tvoří jej především posekaná tráva, větve a odpad z kuchyní.

"Státní fond životního prostředí, přes něhož jsme dotace EU na kompostárnu čerpali, nás již ujistil, že při obsazení téměř celé kapacity zařízení v letošním roce nám již hrozba vracení dotací nehrozí," uvedl Crha. Kompostárna stála 57 milionů korun, EU uhradilo 19 milionů, zbytek zaplatilo ze svého město.

Problém by v počátku s tím, že veřejnost svůj bioodpad do kompostárny nevozila. Radnice proto rozmístila v ulicích nádoby na něj. Navíc za dodaný bioodpad si mohou lidé odebírat zdarma kompost. Bioodpad v ní likvidují už i obce z okolí, například sousední Olomučany, Vavřinec nebo vesnice z okolí Tišnova.

Kompostárny v kraji provozují například Boskovice nebo Kyjov. I tamním radnicím trvalo několik let, než se podařilo zajistit dostatečné množství bioodpadu na celkové zaplnění kapacity těchto zařízení.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů