Úterý, 19. března 2024

Nejen školy, ale také běžné bytové domy mají často nezdravé vnitřní prostředí. Málo se větrá

Jako nevyhovující by se dal označit stav vnitřního prostředí nejen ve veřejných budovách, jako jsou školy či úřady, ale také v řadě českých domácností...

Nejen školy, ale také běžné bytové domy mají často nezdravé vnitřní prostředí. Málo se větrá

I běžné bytové domy s vyměněnými okny a zateplenou fasádou se často potýkají s vysokou koncentrací oxidu uhličitého v interiéru. V zateplených domech se také zbytečně moc topí. Podle odborníků přitom ke zdravému vnitřnímu prostředí domů stačí jen málo.

Neviditelný problém - oxid uhličitý

Zateplení domu a výměna oken sice pomáhá ušetřit energii a tedy i peníze za vytápění, takto modernizovaný dům je však daleko lépe utěsněný. Kvůli tomu v interiéru rychleji stoupá koncentrace oxidu uhličitého a je potřeba častěji větrat, jinak obyvatelé trpí zvýšenou únavou a bolestmi hlavy. Tento problém, kterému se v poslední době věnují i česká média, se přitom zdaleka netýká jen škol a dalších veřejných budov, ale také tisíců zateplených panelových i cihlových domů. Řešení je přitom jednoduché, často větrat. A to nejen v létě, ale po celý rok. "Časté, ale zato krátké a intenzivní větrání, nemá většinou negativní vliv na spotřebu energie na vytápění. Stěny domu totiž zůstanou teplé a vzduch v místnosti se opět rychle ohřeje na běžnou teplotu," uvedl k problematice větrání a vytápění Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA, která se mimo jiné zabývá prodejem a instalací otopné techniky.

Podceňovaná technologie - aktivní větrání s rekuperací tepla

Radikálním, ale opravdu účinným řešením problémů s vysokou koncentrací CO2 v interiéru zateplených domů je instalace aktivního větracího systému s rekuperací tepla. Ten se stará nejen o příjemné klima v bytech, ale pomáhá také šetřit náklady na vytápění domu. Dokáže totiž velkou část tepelné energie z vydýchaného vzduchu použít k ohřívání vzduchu čerstvého, který je do interiéru přiváděn zvenku. Majitelé domů a bytová družstva však na instalaci aktivního větrání s rekuperací tepla zapomínají. Podle poradenské společnosti Ekowatt se přitom náklady na větrací systém pohybují okolo 50 000 Kč na jednu průměrnou (65 m2) bytovou jednotku.

V bytech často zbytečně přetápíme

Mnoho domácností hlavně na podzim a v zimním období zbytečně přetápí, což se také negativně projevuje na vnitřním prostředí domů a bytů. Příliš vysoká teplota totiž snižuje vlhkost vzduchu a ten pak příliš vysušuje sliznice dýchacích cest. Daleko zdravější a úspornější strategie je teplotu v místnostech snížit a případně se lépe obléci. "Snížením teploty v místnosti o jeden stupeň lze ušetřit zhruba 6 % energie potřebné na její vytápění. Jako optimum se považuje v obytných místnostech 20-21 °C, v ložnici pak 18 °C a méně. Součástí topení v domě by proto měla být i kvalitní regulace s možností přesného nastavení denního průběhu teploty v interiéru," uvádí k problematice přetápění Karel Vlach ze společnosti ENBRA.

Po zateplení domu by mělo následovat vyregulování otopné soustavy

S přetápěním také úzce souvisí i nedostatečná pozornost, kterou majitelé či správci bytových domů věnují úpravám otopného systému čerstvě zateplených domů. To pak často vede k přetápění, protože otopný systém je nastaven na úplně jiné tepelně-fyzikální charakteristiky domu. "Po zateplení a výměně oken je většinou nutné provést patřičnou regulaci a hydraulické vyvážení celé otopné soustavy. Tento úkon zaručí, aby všechny prvky systému - radiátory - pracovaly za stejných podmínek a bylo možné je dobře regulovat," popisuje nutnost úprav topení v zateplených domech Karel Vlach ze společnosti ENBRA. Jen dobře nastavené topení v domě totiž znamená nezanedbatelné úspory energií a zdravější vnitřní prostředí v interiéru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů