Úterý, 19. března 2024

V Senátu není shoda nad zákazem skládkování komunálního odpadu

V Senátu není shoda nad zákazem skládkování komunálního odpadu

Senátoři se zatím neshodují na tom, jak se postaví ke druhému pokusu Sněmovny, která chce zakázat skládkování komunálního odpadu od roku 2024. Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera předpokládá, že horní komora tuto kritizovanou snahu odmítne. Předseda senátního výboru pro životní prostředí Ivo Bárek (za ČSSD) si chce ale postup ještě vyjasnit s ministerstvem životního prostředí.

První pokus vtělit zákaz do vládní novely o elektroodpadech zamítli v červnu sami poslanci kvůli kritice obcí i ekologů a po zásahu ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který slíbil věc řešit vlastní úpravou. V červenci ale Sněmovna zákaz začlenila do senátní novely, jejímž původním cílem bylo pouze ztížit možnost výkupu kradených kovů.

"Předpokládám, že Senát setrvá na svém stanovisku a nebude s tím, souhlasit, protože to propašovali zase někam jinam," řekl ČTK Kubera. Bárek si chce ale nejprve vyžádat stanoviska zúčastněných stran. Problém vidí také v tom, že Poslanci chtějí omezit množství odpadu, které může provozovatel skládky použít na její zabezpečení. Bude moci tvořit nejvýše pětinu celkové hmotnosti skládkovaných odpadů. "Odborníci mluví o tom, že by to nemuselo stačit pro to, aby ta skládka byla řádně postavena," uvedl Bárek.

Norma rovněž zavede povinné třídění kovů a bioodpadu, což se nelíbí obcím. Zákaz skládkování kritizují ekologové, podle nichž to nahrává spalovnám odpadu.

"Strategické změny byly opět přiloženy k novele, která měla původně řešit něco jiného," uvedl už po schválení zákazu Sněmovnou výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) Petr Havelka. Podle něj k diskuzi opět nebyli přizváni odborníci, firmy ani zástupci obcí, které novela nejvíc poškodí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů