Čtvrtek, 18. dubna 2024

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko se rozšíří o Máchův kraj

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko se rozšíří o Máchův kraj

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko se od září rozšíří o Máchův kraj v okolí Doks. Oficiální vznik oblasti s názvem Kokořínsko - Máchův kraj přinese vládní novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Rozšíření má umožnit lepší ochranu přírody a krajinného rázu oblasti včetně bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko. Ministerstvo životního prostředí pokládá tuto lokalitu za jedinečnou. Její výjimečnost dokládá i návrat vlka po 100 letech, který potvrdily fotopasti. V lokalitě se nachází 163 zvláště chráněných druhů živočichů a téměř stovka zvláště chráněných druhů rostlin.

V oblasti se vyskytuje například masožravá rostlina tučnice česká a orchidej prstnatec český, jedna z posledních početnějších populací tesaříka alpského v Česku, největší hnízdní populace jeřába popelavého a téměř 700 druhů motýlů. Důležitou součástí CHKO jsou také místa, která vytvořili lidé, například louky, Máchovo jezero, Novozámecký a Břehyňský rybník nebo Hradčanské rybníky.

Sedm let připravované rozšíření kokořínské CHKO podpořili ekologové i dotčené obce. Podle ministerstva je nové postavení území příležitostí k rozvoji turistického ruchu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů