Úterý, 19. března 2024

Setkání s odborníky napříč stavebními obory nabídne doprovodný program FOR ARCHu

Souběžný veletrh FOR WASTE & WATER se letos zaměří na hledání vhodného prostoru pro recyklaci v budovách...

Setkání s odborníky napříč stavebními obory  nabídne doprovodný program FOR ARCHu

Hlavním tématem letošního ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH je rekonstrukce a revitalizace. Na tuto problematiku zaměřili organizátoři také doprovodný program, který zájemcům z řad široké veřejnosti nabídne příležitosti k setkání s předními odborníky ze všech oborů spojených se stavebnictvím. Soubor stavebních veletrhů proběhne ve dnech 16. až 20. září 2014 v prostorách PVA EXPO PRAHA a jeho součástí budou kromě FOR ARCHu veletrhy FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY & SPA. Souběžný veletrh FOR WASTE & WATER se letos zaměří na hledání vhodného prostoru pro recyklaci v budovách.

Veletrh FOR ARCH tradičně připravuje doprovodný program s řadou přednášek, seminářů a konferencí s odborníky ze všech oborů spojených s projektováním, plánováním, výstavbou i revitalizací staveb. "Během let se nám podařilo získat pozici největšího stavebního veletrhu v ČR, což nás těší, ale zároveň to vnímáme jako závazek vůči návštěvníkům i vystavovatelům. Každý ročník se proto snažíme přinášet nová aktuální témata, které osloví laickou a odbornou veřejnost. Veletrh FOR ARCH jim dává příležitost setkat se a diskutovat o problematice týkající se modernizace bydlení s nejlepšími odborníky napříč stavebními obory a získat na jednom místě všechny potřebné informace," vysvětluje Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu FOR ARCH.

Specializovaný veletrh ukáže možnosti recyklace

Veletrh recyklace, nakládání s odpady, technologie vody, čištění a ekologie FOR WASTE & WATER 2014 si jako hlavní téma letošního ročníku zvolil hledání prostoru v budovách pro recyklaci. Proč bychom měli v domácnostech a domech vytvářet vhodné podmínky pro recyklaci, vysvětlí odborníci ze společnosti Ekodomov na přednášce Prostor pro recyklaci.

Výhody dřevostaveb a možnosti úsporného provozu bytových domů

Při výběru vhodného stavebního materiálu hraje svou roli cena i kvalita. Dřevo jako dostupný, obnovitelný a ekologický materiál vyzdvihne veletrh FOR WOOD i v rámci doprovodného programu. 9. ročník odborné konference Dřevěné stavění = zdravější bydlení ukáže přínosy, včetně těch zdravotních, bydlení v dřevostavbách a soustředit se bude také např. na akustiku a energetiku dřevostaveb, certifikace pomocí dokumentu národní kvality ADMD či na kvalitu vnitřního prostřední dřevěných budov. "Segment dřevostaveb z pohledu počtu realizovaných rodinných domů od poloviny devadesátých let kontinuálně roste. V roce 1998 v České republice bylo dokončeno pouze 87 rodinných domů na bázi dřeva a v roce 2013 jich bylo již kolem 1 300," hodnotí vývoj na trhu dřevostaveb Vratislav Blaha, předseda Asociace dodavatelů montovaných domů a předseda programové rady konference Dřevěné stavění = zdravější bydlení.

Seminář Nová zelená úsporám aneb zpracovat odborný posudek je lehčí, než si myslíte pro návštěvníky připravilo Informační centrum ČKAIT.

Problematice bytových domů, jejich zateplení a dalším možnostem, jak snížit náklady na vytápění a provoz, se bude věnovat Poradenské centrum Dům plný úspor. Můžete se zde odborníků zeptat, jak správně provést zateplení bytových domů pro efektivní snížení nákladů na vytápění nebo zda je výhodnější vytápění domu z centrálních zdrojů tepla či instalace vlastního kotle.

čištění

Moderní bydlení se neobejde bez úsporných spotřebičů

Současnému trendu centralizovanému ovládání elektroniky, spotřebičů či vytápění se bude věnovat konference Inteligentní digitální domácnost. Přestaví se zde systémy a aplikace, díky nimž lze např. dálkově regulovat vytápění a klimatizaci, zjišťovat stav zásob v ledničce, rozsvěcet a zhasínat osvětlení či řídit hospodaření s energií. Spotřební elektronika, domácí spotřebiče, komunikační a ovládací terminály, výpočetní technika i zabezpečovací zařízení v inteligentní digitální domácnosti pracují v jednom systému a většinu aplikací i funkcí je možné řídit dálkově. Možnosti ovládání provozu domácnosti rostou spolu s rozšířením tzv. chytrých telefonů, tabletů a dalších inteligentních zařízení.

Seminář Technická zařízení v moderních obytných budovách se zaměří na energeticky úsporné chlazení, využívání obnovitelných zdrojů energie, tepelných čerpadel a dalších technologií pro ekonomicky příznivý provoz domů. Novinkám z oblasti LED světelných zdrojů se bude věnovat seminář společnosti Tesla Lightening.

Kamnáři v akci a vše kolem komínů

Letošní veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky FOR THERM připravuje spolu s Cechem kamnářů České republiky atraktivní ukázku stavby kamen. Po celou dobu konání veletrhu v Hale č. 7 budou moci návštěvníci sledovat, jak zruční mladí učni kamnáři staví pravá kachlová kamna. Příležitost spatřit řemeslný postup Cech umožní veřejnosti vůbec poprvé ve své novodobé historii.

S vytápěním souvisí také přednáška s názvem Komíny a jejich obnova pro potřeby moderních spotřebičů paliv. Organizátoři tak reagují na současnou situaci, kdy došlo k rychlému rozvoji komínové techniky, používají se účinnější topidla a vstoupila v platnost nová legislativa, jež hlídá kvalitu a provozní bezpečnost.

bazényRelax zóny a sauny

Odpočinku a relaxaci se věnuje specializovaný veletrh BAZÉNY, SAUNY & SPA, jenž letos nese podtitul "SAUNA a wellness pro zdraví". V rámci doprovodných akcí připravuje saunovou show s názvem Zážitkové saunování, která proběhne v otevřené finské sauně. Se saunovacími ceremoniály a dalšími zajímavostmi veřejnost seznámí Jaroslav Pallas, v současnosti nejlepší český saunér a držitel 6. místa na světovém žebříčku, a další profesionálové. Pro odborníky je určena konference Zkušenosti s výstavbou a provozem Wellness center a saun, kterou zajistí Asociace bazénů a saun ČR.

Výstava představí nápady mladých architektů

Na veletrhu FOR ARCH proběhne také slavnostní vernisáž výstavy a vyhlášení výsledků soutěže mladých architektů do 33 let YOUNG ARCHITECT AWARD. Soutěžící se letos zamýšleli nad oživením nevyužívaných průmyslových areálů ve městech. Návštěvníci veletrhu FOR ARCH se tak budou moci seznámit s neotřelými nápady mladých architektů.

Více podrobností o vybraných bodech doprovodného programu veletrhu FOR ARCH:

- 16. 9. 2014, 13:00 - 17:00 hod., seminář "Technická zařízení v moderních obytných budovách", Vstupní hala I, Konf. sál 3

- 17. 9. 2014, 10:00 - 13:00 hod., konference "Zkušenosti s výstavbou a provozem wellness center a saun", Vstupní hala I, Konf. sál 1

- 17. 9. 2014, 12:00 - 13:00 hod., přednáška "Prostor pro recyklaci", Vstupní hala II, Konf. sál 4

- 18. 9. 2014, 12:30 - 13:00 hod., 13:30 - 14:00 hod., přednáška "Komíny a jejich obnova pro potřeby moderních spotřebičů paliv", Vstupní hala I, Konf. sál 3

- 18. 9. 2014, 14:30 - 17:00 hod., prezentace "Dům plný úspor", Vstupní hala I, Konf. sál 2

- 19. 9. 2014, 10:00 - 15:00 hod., 9. ročník odborné konference "Dřevěné stavění = zdravější bydlení", Vstupní hala II, Konf. sál 4

- 19. 9. 2014, 10:00 - 15:00 hod., konference "Inteligentní digitální domácnost", Vstupní hala I, Konf. sál 1

- 19. 9. 2014, 10:00 - 14:00 hod., seminář "Nová zelená úsporám aneb zpracovat odborný posudek je lehčí, než si myslíte", Vstupní hala I, Konf. sál 2

- 19. 9. 2014, 15:30 - 16:30 hod., seminář "LED zdroje", Vstupní hala I, Konf. sál 1

Zájemci o návštěvu veletrhu FOR ARCH mohou využít ZLEVNĚNÉ elektronické vstupenky, která je k dispozici ke stažení na webu veletrhu (http://www.forarch.cz/2014/cz/vstupenka.asp). Zde najdou také aktuální informace o doprovodném programu a další zajímavosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů