Čekanka listová (Cichorium endivia) - čekankové puky
Čekanka listová je dvouletá zelenina, která patří do čeledi hvězdicovité. Jako
nová zelenina se objevila v Bruselu již v roce 1846, když si tamní zahradník
botanické zahrady všiml, že z kořenů čekanky založených v rašelině, určených k
výrobě kávoviny, vyrůstají pevné a chutné puky. Od té doby se šlechtí jako
zelenina, dnes již známe řadu odrůd, dokonce i s načervenalými listy. V prvním
roce vytváří rostlina řepovitý kořen a listovou růžici. Toho, aby čekanka měla
puky, docílíme tzv. rychlením, kdy v zimě zahrnujeme předpěstované kořeny
čekanky bez listů malou vrstvičkou půdy a necháme je ve tmě růst po dobu 5 - 8
týdnů při teplotě 14 - 16°C. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a
nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným
způsobem. Za největšího pěstitele čekankových puků je vedle Belgie považována
Francie, u nás se vzhledem k náročnosti čekankové puky, stejně jako chřest,
nepěstují. Tato hodnotná zelenina by měla obohatit náš jídelníček hlavně v
zimním a předjarním období, kdy je na trhu méně čerstvé zeleniny. Čekankové puky
lze koupit ve všech větších supermarketech. obrázek ke článku Čekanka listová
(Cichorium endivia) - čekankové puky Čekankové puky jsou vhodné pro diabetiky a
pro lidi, kteří mají problémy s trávicím ústrojím. Jsou vhodné pro zlepšení
funkce jater, žlučníku a slinivky. Komplex látek obsažených v čekance listové
stimuluje krevní oběh, chrání cévy. Čekanka také povzbuzuje chuť k jídlu a
příznivě ovlivňuje střevní peristaltiku. Čekankové puky obsahují: Inulin -
sacharid vhodný pro diabetiky Intybin - hořčina, která napomáhá dobré činnosti
jater, slinivky a ostatních trávicích orgánů Vlákninu Vitamin A Vitamin C
Vitamin K Vitamin B9 - kyselina listová Hořčík (Mg) Vápník (Ca) Železo
[https://www.kamsnim.cz/categories/zelezo] (Fe) Fosfor (P) Čekankové puky je
vhodné uchovávat v přítmí, nejlépe však v úplné tmě. Skladování na světle
způsobuje hořkou chuť. V kuchyni je nejlepší využít puky za syrova na saláty,
ale lze je i vařit, dusit, zapékat, smažit, jako ostatní druhy známější
zeleniny. ZDROJ: www.nasevyziva.cz [http://www.nasevyziva.cz]
Čekanka listová je dvouletá zelenina, která patří do čeledi hvězdicovité. Jako nová zelenina se objevila v Bruselu již v roce 1846, když si tamní zahradník botanické zahrady všiml, že z kořenů čekanky založených v rašelině, určených k výrobě kávoviny, vyrůstají pevné a chutné puky. Od té doby se šlechtí jako zelenina, dnes již známe řadu odrůd, dokonce i s načervenalými listy. V prvním roce vytváří rostlina řepovitý kořen a listovou růžici. Toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kdy v zimě zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů malou vrstvičkou půdy a necháme je ve tmě růst po dobu 5 - 8 týdnů při teplotě 14 - 16°C. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem. Za největšího pěstitele čekankových puků je vedle Belgie považována Francie, u nás se vzhledem k náročnosti čekankové puky, stejně jako chřest, nepěstují. Tato hodnotná zelenina by měla obohatit náš jídelníček hlavně v zimním a předjarním období, kdy je na trhu méně čerstvé zeleniny. Čekankové puky lze koupit ve všech větších supermarketech.
obrázek ke článku Čekanka listová (Cichorium endivia) - čekankové puky
Čekankové puky jsou vhodné pro diabetiky a pro lidi, kteří mají problémy s trávicím ústrojím. Jsou vhodné pro zlepšení funkce jater, žlučníku a slinivky. Komplex látek obsažených v čekance listové stimuluje krevní oběh, chrání cévy. Čekanka také povzbuzuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje střevní peristaltiku.
Čekankové puky obsahují:
Inulin - sacharid vhodný pro diabetiky
Intybin - hořčina, která napomáhá dobré činnosti jater, slinivky a ostatních trávicích orgánů
Vlákninu
Vitamin A
Vitamin C
Vitamin K
Vitamin B9 - kyselina listová
Hořčík (Mg)
Vápník (Ca)
Železo (Fe)
Fosfor (P)
Čekankové puky je vhodné uchovávat v přítmí, nejlépe však v úplné tmě. Skladování na světle způsobuje hořkou chuť.
V kuchyni je nejlepší využít puky za syrova na saláty, ale lze je i vařit, dusit, zapékat, smažit, jako ostatní druhy známější zeleniny.
ZDROJ: www.nasevyziva.cz
Sdílet článek na sociálních sítích