Úterý, 23. dubna 2024

Německo chce po EU rychlejší snižování emisí CO2

Německo chce po EU rychlejší snižování emisí CO2

Německá vláda vyzývá Evropskou unii, aby zrychlila snižování emisí oxidu uhličitého (CO2), který podle vědců přispívá ke globálnímu oteplování. Ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová dnes prohlásila, že dosavadní cíle EU jsou příliš nízké a nebudou stačit k tomu, aby se podařilo omezit růst globální teploty na dva stupně Celsia.

"Cíl Evropské unie snížit emise CO2 do roku 2030 o 40 procent (proti úrovni roku 1990) je podle nás nedostatečný," řekla Hendricksová na tiskové konferenci. Podle ní by se měla EU dohodnout přinejmenším na padesátiprocentním snížení, aby iniciativa vůbec byla smysluplná.

Pokles emisí CO2 o 40 procent předpokládá plán Evropské komise, který by měl potvrdit summit EU letos na podzim. Součástí plánu je také závazek, aby země EU do roku 2030 vyráběly nejméně 27 procent energie z obnovitelných zdrojů. Proti plánu ale protestují některé průmyslové země, včetně Česka, které se obávají o konkurenceschopnost svých podniků.

Hendricksová nicméně dnes uvedla, že ambicióznější cíle v omezování emisí konkurenceschopnost ekonomiky neohrožují. "Naopak, mohou přispět k nastartování inovativních hospodářských oborů, jako jsou například obnovitelné zdroje," řekla německá ministryně.

Podle Hendricksové je nutné, aby všechny země světa omezovaly emise CO2 v nejvyšší možné míře, jakou tamní ekonomika dovolí. "Je to nutné, abychom omezili růst globální teploty na dva stupně Celsia," řekla Hendricksová. "Dopady globálního oteplování cítíme už teď. Ve střední Evropě se projevují například častějšími povodněmi," uvedla ministryně a připomněla loňský rok, kdy velká voda zasáhla Česko a Sasko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů