Pátek, 19. dubna 2024

Spory o plavební kanál u Přelouče trvají deset let

Spory o plavební kanál u Přelouče trvají deset let

Spory o plavební kanál u Přelouče na Pardubicku trvají deset let. Ekologická sdružení nadále budou podávat odvolání, aby se nákladná stavba plánovaná na rok 2015 neuskutečnila. Zničila by biotopy s více než 70 zvláště chráněnými druhy organismů a stovky vzácných druhů bezobratlých živočichů. ČTK o tom dnes informoval Miroslav Patrik z hnutí Děti Země.

"Stát by měl spíše investovat peníze do železnice a do obchvatů obcí a měst než do vodních dopravních staveb, které jsou pro přírodu škodlivá. Příkladem je i snaha postavit kanál Dunaj-Odra-Labe," uvedl Patrik.
Děti Země společně s Přáteli Slavíkových ostrovů podali odvolání proti územnímu rozhodnutí, který vydal stavební úřad v Přelouči. Rozhodovat má krajský úřad v Pardubicích. Hnutí v odvolání upozornilo na možnou podjatost krajského úřadu, proto navrhli, aby jej řešili úředníci v jiném hejtmanství. Navíc ppovolení vlivu na životní prostředí EIA je podle nich už zastaralé.

"Zaráží mě, že ekologové čekají vždycky na poslední dny, kdy se dá odvolání podat. Stavební úřad je výkon státní správy a já osobně nemohu vstupovat do jeho činnosti. Odvolání klidně může řešit jiný krajský úřad, bylo to i v případě Karlova mostu," řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Plavební kanál za 3,1 miliardy korun má Ředitelství vodních cest (ŘVC) v plánu stavět v letech 2015 až 2018. Děti Země tvrdí, že za přípravu projektu se již utratilo 700 milionů korun. Kvůli stavbě už ekologické hnutí vedlo mnoho soudních sporů, v nichž ŘVC opakovaně prohrálo. Pardubický kraj výstavbu kanálu podporuje.

"Vodní dílo odlehčí dalším druhů dopravy. Podíváme-li se do Evropy lze citlivých způsobem postavit i infrastrukturní stavbu, která nakonec životnímu prostředí pomůže," řekl Netolický.

Kvůli prodloužení vodní cesty o 24 kilometrů by musel u Přelouče vzniknout více než tříkilometrový kanál, plavební komora s vraty a nová přemostění. Stavba by zasáhla lokalitu Slavíkových ostrovů, kde žijí mimo jiné evropsky chránění modrásci očkovaní a bahenní.

Lucie Jelínková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů