Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zrychlete snižování emisí CO2, vzkazuje Německo
Německá vláda vyzývá Evropskou unii, aby zrychlila snižování emisí oxidu uhličitého (CO2), který podle vědců přispívá ke globálnímu oteplování. Ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová prohlásila, že cíle EU snížit emise o 40 procent do roku 2030 jsou příliš nízké a nebudou stačit, aby omezily růst teploty na dva stupně Celsia. Žádá proto přinejmenším padesátiprocentní snížení.

Miniaturní nanodružice bude fotit Zemi
Ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Artěmjev umístili u Mezinárodní vesmírné stanice na oběžnou dráhu družici určenou k pořizování fotografií Země. Nanodružice Chasqui I váží zhruba jeden kilogram, pohání ji solární energie a je vybavena dvojicí kamer - běžnou a infračervenou -, které budou posílat obrázky přímo do řídícího střediska na Zemi.

Minsk příští týden uspořádá summit k ukrajinské krizi
Bělorusko uspořádá příští úterý summit k ukrajinské krizi za účasti prezidentů Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Oznámilo to včera běloruské ministerstvo zahraničí. Podle zpráv z Bruselu dorazí i delegace Evropské unie v čele se šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou. Schůzka má být kromě diskuse o konfliktu na východě Ukrajiny věnována i otázkám spojeným s asociační smlouvou Ukrajiny a EU a problémům energetické bezpečnosti.

USA zničily látky pro syrské chemické zbraně
Spojené státy dokončily likvidaci nebezpečných látek, které sloužily jako náplň chemických zbraní režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Oznámil to v pondělí americký prezident Barack Obama. Američané neutralizovali zejména chemikálie použité na výrobu jedovatých plynů sarin a yperit na zvláštní lodi Cape Ray, která plula v mezinárodních vodách Středozemního moře.

Řidiči už nejsou třeba
Provoz na silnicích ovládnou chytrá auta. Doprava bude bezpečnější, ale miliony lidí přijdou o práci. V nákladní dopravě se roboti za volantem prosazují už dnes.
Výhody to bude mít i pro životní prostředí. Ve městech se spotřebuje až o 40 procent paliva méně při hledání vhodného místa pro parkování a s tím spojeném zdržování okolního provozu. Vzájemná dohoda samotných aut pak zefektivní způsob jízdy a ve výsledku se tak zvýší kapacita dnes přetížených dopravních tepen.
Auta tedy budou jezdit rychleji, spolehlivěji a bezpečněji a nebudou potřebovat pozornost řidiče. Otázkou tak je jen, co lidé se získaným časem udělají...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů