Pátek, 26. dubna 2024

Slovenské eurodotace tuneloval český lobbista

Slovenské eurodotace tuneloval český lobbista

Začínal podzim roku 2006, když se Petr Kalaš stal ministrem životního prostředí. Do úřadu nastupoval jen na pár měsíců, protože první vláda Mirka Topolánka neměla šanci získat důvěru, měl před sebou ale klíčový úkol - "debaierizovat" své ministerstvo.

Premiér od něj chtěl, aby od úřadu odstřihl vlivného a tehdy velmi mocného hráče na poli evropských dotací Martina Baiera. Muže, na něhož napojená firma Star stála nejen v pozadí desítek neprůhledných žádostí o evropské dotace na čističky odpadních vod, ale angažovala se i v obřím projektu na výstavbu jezů na Labi.

Kalašova mise byla rychle úspěšná, Baier své podnikání přesunul na sousední Slovensko a ani tam se neztratil. Deník SME včera zveřejnil rozsáhlou studii Konzervativního institutu M. R. Štefánika, který zkoumal dotace obcí z tamního Regionálního operačního programu. Autoři porovnávali 111 projektů a u 70 z nich zjistili, že z nich inkasovaly peníze vzájemně propojené firmy. U všech podle analýzy figuruje společnost Star EU, napojená právě na Martina Baiera.

Zástupci firmy Star EU u zmíněných 70 projektů připravovali žádosti o dotace, personálně napojená společnost Tender Profit pak v řadě případů organizovala soutěž na externí management projektů. Do těch se sedmdesátkrát přihlásila společnost Star EU a všechny vyhrála.

"Z našich zjištění jednoznačně vyplývá, že z externího projektového managementu se na Slovensku stala jedna z forem tunelování fondů Evropské unie. V principu - legislativně čistý tunel," řekl deníku SME autor analýzy Ivan Kuhn z Konzervativního institutu M. R. Štefánika.

Zástupci firem Star EU a Tender Profit zjištění deníku SME nekomentovali. Martina Baiera, který se už mnoho let médiím důsledně vyhýbá, se listu vůbec nepodařilo kontaktovat.

Martin Baier patřil zejména v letech 2002 až 2006 mezi vlivné zákulisní hráče české politiky. Měl blízko ke KDU-ČSL, zejména k exministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi. I když neměl žádnou oficiální pozici, pohyboval se běžně na samotném ministerstvu. Ostatně měl tam řadu spojenců. Náměstka na Státním fondu životního prostředí tehdy dělal David Libiger, muž, který působil v Baierově společnosti Star. Pro Baierovy firmy pracovali později také další zaměstnanci ministerstva.

Právě Státní fond byl přitom pro Baiera klíčový. Měl totiž na starosti rozdělování mnoha miliard korun na dotace v životním prostředí, na jejichž přípravě se často podílela Baierova společnost Star. Ostatně tehdy si Baier nacvičil i systém, který později použil na Slovensku. Jeho Star zpracovávala žádosti o dotace a propojená společnost Wero Group organizovala výběrová řízení.

Po nástupu Topolánka se Baier, dnes občan Monaka, přesunul na Slovensko. Tam mu pomohli s kontakty zejména jeho vlivní přátelé uvnitř ČSSD, kteří podle informací HN představili Baiera špičkám slovenské vládní strany Smer - SD. Ti pak Baierovu společnost Star EU doporučovali starostům a primátorům.

Setkání Baiera s vrcholnými politiky vládnoucího Smeru - SD v březnu 2008 se zúčastnili konkrétně bývalý generální sekretář strany, dnes ministr práce a sociálních věcí Ján Richter a nynější slovenský premiér Robert Fico.


STUDIE KONZERVATIVNÍHO INSTITUTU M. R. ŠTEFÁNIKA:

Výzkumníci oslovili 36 samospráv se žádostí o informace o dotacích, které čerpali ze slovenského Regionálního operačního programu. Zjistili, že u 70 ze 111 projektů jsou prvky koordinovaného postupu personálně vzájemně propojených firem, za nimiž stál mimo jiné český podnikatel Martin Baier. Celkem šlo o dotace v hodnotě 1,44 milionu eur.

AUTOR: Marie Bastlová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů