Pátek, 29. března 2024

Exministr Chalupa začal podnikat, bude poradcem

Exministr Chalupa začal podnikat, bude poradcem

Pražany čeká v letošních komunálních volbách změna. Poprvé od roku 1998 neuvidí mezi kandidáty jméno Tomáše Chalupy. Někdejší hvězda komunální politiky a exministr životního prostředí za ODS politiku po mnoha letech vyměnil za podnikání a letos v červnu si založil poradenskou společnost Strategy One. Radit chce právě v oblasti životního prostředí, kterou měl na starost ve vládě Petra Nečase.

"Naše společnost si bere za cíl být nikoliv lobbistickou, ale konzultační firmou poskytující výhradně privátním klientům své služby v oblasti například energetické politiky, úspor energie, nových technologií nebo politik životního prostředí Česka i EU či podpory českých investic v zahraničí," reagoval na otázky Chalupa.

Z obchodního rejstříku lze vyčíst, že Chalupa vlastní firmu napůl spolu se svým známým, advokátem Jiřím Linkem. Na adrese jeho advokátní kanceláře ve Vodičkově ulici v Praze ostatně Strategy One i sídlí. Linke a Chalupa se dobře znají. Bývalý místopředseda ODS si Linkeho přivedl jako poradce na ministerstvo životního prostředí. A za to, že koordinoval jeho další poradce, mu vyplácel velmi štědré odměny. Ročně šlo o více než 880 tisíc korun. Linke si na ministerstvu vysloužil i pozornost novinářů. Server Česká pozice totiž v minulosti zveřejnil rozhovor s kandidátem na post šéfa Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví Luďkem Knorrem. Ten tvrdil, že mu poradce ministra Chalupy Jiří Linke naznačoval, že úkolem příštího šéfa ústavu bude bez soutěže prodat lukrativní pozemky. Linke však tehdy obdobná nařčení odmítl.

Ke svému podnikání s Tomášem Chalupou se ale vyjadřovat nechtěl. "Pan doktor se k vašim otázkám nedostal a teď odjíždí na dovolenou," reagovala v pátek stručně sekretářka z Linkeho advokátní kanceláře. Dotazy přitom Chalupův společník dostal už minulý týden v úterý.

Poradcem Chalupy na ministerstvu byl také Alois Novák. Muž, kterého si Linke a Chalupa do společnosti Strategy One přivedli na post statutárního ředitele. Nováka přitom Chalupa zná už z Prahy 6 - působil ve vedení firmy SNEO, která spravovala majetek městské části.

Tomáš Chalupa se posledních patnáct let živil politikou, předtím byl novinářem. V roce 1997 odcházel z médií jako zástupce šéfredaktora deníku Telegraf a přecházel na Úřad vlády pracovat pro Václava Klause. V roce 1998 se stal místostarostou Prahy 6, o čtyři roky později pak starostou a v roce 2010 byl zvolen poslancem. V čele městské části Prahy 6 byl až do roku 2011, kdy po Pavlu Drobilovi nastoupil na post ministra životního prostředí. Na podzim 2012 se stal místopředsedou ODS.

V politice skončil zhruba před rokem. Poté, co prohrál vnitrostranický střet v pražské ODS s exprimátorem Bohuslavem Svobodou, vypadl z kandidátky do Poslanecké sněmovny, skončil ve vedení ODS a nešel ani do komunálních voleb.

"Odkrucuji si povinná koncipientská léta a také jsem obnovil z doby své novinářské dráhy spolupráci s jedním rakouským nakladatelstvím specializujícím se mimo jiné na moderní dějiny," dodal Tomáš Chalupa.

AUTOR: Marie Bastlová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů