Čtvrtek, 28. března 2024

V Rudolfovském lomu byl nalezen celoevropsky chráněný motýl

V Rudolfovském lomu byl nalezen celoevropsky chráněný motýl

Biologický průzkum odhalil na území významného krajinného prvku Rudolfovský lom výskyt řady chráněných a ohrožených druhů. Vyniká mezi nimi celoevropsky chráněný přástevník kostivalový.

Ve sporu o další zástavbu v údolí Rudolfovského potoka získali ochránci přírody nový argument. Biologický průzkum zpracovaný entomologem Aloisem Pavlíčkem odhalil nebo potvrdil na jeho území výskyt několika chráněných a ohrožených druhů. Opravdovým překvapením se stal objev přástevníka kostivalového, krásného motýla, který patří na seznam druhů chráněných v celé Evropské unii soustavou Natura 2000.

"Věděli jsme, že údolí Rudolfovského potoka je z pohledu ochrany přírody cenné území, které slouží ohroženým i běžným druhům jako důležité útočiště v okolní krajině. Nález přástevníka kostivalového to jen potvrzuje," komentuje výsledky průzkumu Jiří Řehounek z Cally.

Podle průzkumu žijí v lomu i další chráněné druhy, konkrétně motýli batolec duhový a batolec červený, ropucha obecná, skokan zelený, slepýš křehký, ještěrka obecná, užovka obojková a zmije obecná. Z dalších vzácných druhů byl zaznamenán např. okáč kluběnkový, motýl světlých listnatých lesů.

prastevnik

"Vzhledem k pokročilé vegetační sezóně a krátkému času od zadání průzkumu jsem prováděl pouze orientační biologický průzkum. Důkladný průzkum lokality během celé vegetační sezóny by jistě odhalil i další vzácné a chráněné druhy, které se v Rudolfovském lomu vyskytují," říká autor průzkumu Alois Pavlíčko a dodává: "Zásahy spojené s plošnou změnou vegetace jsou nežádoucí a vedly by k destrukci stávajících stanovišť."

Rudolfovské sdružení Náš domov doručilo biologický průzkum na odbor životního prostředí krajského úřadu. Právě zde se totiž nyní rozhoduje o vyhlášení významného krajinného prvku Rudolfovský lom. Případ se na krajský úřad vrátil poté, co soud vyhověl žalobě obce Jivno a některých vlastníků pozemků, kteří v údolí prosazují další zástavbu.

"Věříme, že objev celoevropsky chráněného motýla a dalších druhů je dostatečným důvodem pro registraci významného krajinného prvku. Rudolfovský lom si ochranu rozhodně zaslouží, a to nejen kvůli chráněným druhům, ale především jako klidné místo k odpočinku a rekreaci obyvatel, které dosud není postiženo divokou výstavbou. Taková místa bychom měli chránit a ne je ničit další zástavbou," uzavírá Jaroslav Valevský ml. ze sdružení Náš domov.

Další informace o vývoji registrace VKP Rudolfovský lom:

http://www.calla.cz/index.php?path=hl_stranka/tiskovky/2014&php=tz140806.php (společná tisková zpráva Našeho domova, Cally a Jihočeských matek)

Kontakty:

MUDr. Jaroslav Valevský ml. (Náš domov) - 606 287 428, Jardavalda@seznam.cz

RNDr. Jiří Řehounek (Calla) - 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů