Čtvrtek, 28. března 2024

Brikety

Brikety

Brikety jsou palivo vyráběné z nejrůznějších materiálů, přičemž nejvýznamnější jsou brikety dřevěné a uhelné. Mezi další typy briket patří tzv. agrobrikety vyráběné ze zemědělských plodin a odpadů, kůrové, rašelinové a papírové brikety.

palivoBrikety jsou slisované za velkého tlaku a teploty bez přidávání umělých pojiv (ty kvalitní, brikety s umělými pojivy existují také, nejsou tak ekologické, jsou levné a nekvalitní) do různých tvarů. Nejznámější jsou brikety válcové, a to buď plné, nebo s dírou uprostřed. Dále jsou tzv. RUF brikety, ty jsou pojmenovány podle lisovacího stroje, kterým se vyrábí. Jeho hlavní vlastnost je, že stlačuje brikety pod vyšším tlakem, takže tyto brikety mají větší soudržnost a déle hoří. Tyto bývají ve tvaru cihliček nebo tzv. salonek ("trojkostek"). Méně známé jsou brikety PINIKEY, které jsou podobné válcovým, ale na průřezu mají tvar šestiúhelníku a také mohou být s dírou nebo bez, a brikety, které mají tvar hokejového puku.

dřevěnéTopit se dá i zlomkovými briketami. To jsou brikety, které nemají standardní tvar, jelikož při lisování došlo ke zlomení nebo jinému poškození. Jsou stejně kvalitní jako standardní brikety, díky poškození jsou ale levnější a prodávají se výjimečně.

Materiál, ze kterého se brikety vyrábí, musí mít co nejmenší částice, aby došlo k optimálnímu slisování a spojení částic. Před lisováním se také materiál suší na co možná nejnižší vlhkost, aby při spalování byla energie spotřebována na produkci tepla a nikoli na odpařování vody (což by také více zanášelo spalovací prostor a komín).

Dřevěné brikety se tedy vyrábí z pilin, uhelné z uhelného prachu, papír a zemědělské produkty se drtí.

eko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů