Pátek, 29. března 2024

Podíl v Pražských službách vyfoukl hlavnímu městu Daniel Křetínský

Podíl v Pražských službách vyfoukl hlavnímu městu Daniel Křetínský

Pětinový podíl v Pražských službách získal prostřednictvím své odpadové společnosti AVE CZ holding EP Industries. Šedesátiprocentním majitelem tohoto holdingu je miliardář Daniel Křetínský.

O uzavření obchodu včera informoval mluvčí holdingu Daniel Častvaj. Cenu, kterou za 19,32 procenta akcií Pražských služeb zaplatil, holding zveřejnit odmítl.

Částku tak lze pouze odhadovat: pražský magistrát v uplynulých týdnech počítal s tím, že odkoupí všech zbývajících 24 procent akcií, které nevlastní, za miliardu a 50 milionů korun. To by cenu devatenáctiprocentního podílu určilo někam nad hranici 840 milionů korun. Zbylých zhruba pět procent vlastní drobní akcionáři.

Křetínský tak nyní disponuje balíkem akcií, kvůli kterému se v hlavním městě rozpadly v končícím volebním období hned dvě koalice. První mezi ODS a ČSSD kvůli nerealizování víceletého tendru na svoz odpadu. Druhá mezi ODS a TOP 09 právě kvůli odkupu minoritního balíku akcií.

O něj stálo hlavní město, které má v Pražských službách 76 procent, už delší dobu. Umožnil by totiž Praze zadávat zakázky Pražským službám napřímo. Na podmínkách víceletého tendru se politici nedokázali shodnout už od roku 2011. A od té doby musejí Pražským službám prodlužovat zakázky na svoz odpadu bez soutěže - právnicky řečeno v jednacím řízení bez uveřejnění.

Vládnoucí TOP 09 a především náměstek primátora Jiří Vávra proto stáli o vykoupení menšinového podílu akcií. Kdyby Praha vlastnila Pražské služby ze sta procent, mohla by firmě zadávat tendry bez soutěže, napřímo.

A právě kvůli tomu se AVE v posledních týdnech vůči Pražským službám výrazně mediálně vyhraňovala. V případě realizace tohoto plánu by totiž Křetínského firma už od listopadu přišla o subdodávky na svoz odpadu v některých pražských městských částech. Kdyby Pražské služby dostávaly zakázky "z ruky", nemohly by část zakázky přesouvat na subdodavatele, jako to činí dosud.

Minoritní podíl tak má za poslední dva roky už třetího majitele. Praha chtěla kupovat akcie ještě v roce 2012, kdy je vlastnila investiční společnost Natland. S ní se nedohodla a poslední rok a půl jednala s novým vlastníkem, kyperskou firmou Northward Holdings Limited. Za ni v Česku vystupoval oficiálně podnikatel Jaroslav Otenšlégr.

Tato společnost z už schváleného obchodu za více než 800 milionů vycouvala na poslední chvíli minulý týden. Mediální zástupce společnosti Michal Uryč to zdůvodňoval obavami z žalob drobných akcionářů, kteří si stěžovali na znehodnocení svých akcií.

Současná zakázka na svoz odpadu skončí v listopadu. Praha tak má jen pár týdnů na rozhodnutí, zda znovu prodlouží zakázku bez soutěže, nebo sáhne k některému z nouzových řešení. Zjistit stanovisko města včera nebylo možné, náměstek primátora Vávra měl vypnutý telefon.


1,37 mld. Kč

byly tržby Pražských služeb za letošní první pololetí, meziročně o tři procenta vyšší. Mírně (o 1,3 procenta) společnosti stoupl i zisk - na 69,3 milionu. Hlavní činností Pražských služeb je svoz odpadu v hlavním městě. Každý den vysílá do ulic devadesát sběrných vozů.

AUTOR: Jakub Kalenský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů