Pátek, 19. dubna 2024

Energetiky čeká rozpálený podzim

Energetiky čeká rozpálený podzim

Těžařská společnost NWR se vyhnula pádu do insolvence. Věřitelé jí odpustili část dluhu a dali jí tím čas na pokus o zotavení.

Téměř dvanáct tisíc zaměstnanců na severní Moravě i další tisíce, které NWR zprostředkovaně živí, si mohou alespoň na čas oddechnout. Věřitelé společnosti v pátek odpustili podstatnou část dluhu a zachránili jí tím od takřka jistého pádu do insolvence. NWR tak získala naději a přinejmenším dalších pár měsíců k boji o přežití.

Naději si koupili i sami věřitelé. Obětovali část svých nároků a doufají, že se těžce ztrátová NWR (její spolumajitel Zdeněk Bakala vlastní společnost Economia, vydavatele Hospodářských novin) v příštích měsících opět postaví na nohy. Podle odborníků by si ale příliš velké šance dávat neměli.

Jízda do stanice bankrot

Ani koupený čas nemusí NWR na změnu dosavadního vývoje stačit. "Jízdní řád společnosti je daný. Páteční rozhodnutí znamená, že se pojede po jiné trati, ale cílová stanice zůstává stejná," říká analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Pesimismus, který s ním sdílejí i někteří další analytici, vyplývá z toho, že svůj osud už NWR dávno nedrží ve svých rukou. Její další podnikání závisí takřka výhradně na těžko předvídatelných pohybech ceny uhlí. A ty se pro NWR vůbec nevyvíjejí dobře. U dražšího koksovatelného uhlí už třetím rokem takřka nepřetržitě padají.

Jestliže tak v roce 2011 prodávala společnost jednu tunu svým odběratelům v průměru za 182 eur, pro letošní třetí čtvrtletí dohodla ceny, které nejsou ani poloviční - pouhých 85 eur. Tunu levnějšího energetického uhlí pak NWR prodávala v druhém čtvrtletí v průměru dokonce jen za 55 eur.

Aby byla společnost alespoň trochu zisková, potřebovala by podle analytiků, aby se cena koksovatelného uhlí zvýšila alespoň o pětinu. Takové zdražení je ale v nejbližší době nepravděpodobné.

Rozhodně nelze očekávat, že by podražilo energetické uhlí. Evropu jím totiž zaplavují USA, kde uhlí jako palivo pro elektrárny vytlačuje levný zemní plyn. Čína jako největší světový spotřebitel uhlí chce navíc jeho spalování omezit kvůli velkému znečištění ovzduší.

Jestliže ceny uhlí výrazně neporostou, zbývá NWR už jen dál šetřit a snižovat náklady. Pro horníky to znamená perspektivu dalšího škrtání pracovních míst a pokračování ve stávající praxi, kdy se nenahrazují zaměstnanci odcházející do důchodu. Problém je v tom, že firma už nemá příliš možností, kde najít rezervy. "Tvrdě jsme snižovali náklady, a to donekonečna nejde," říká předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Náklady na vytěžení jedné tuny uhlí jen v letošním roce srazila takřka o pětinu na 64 eur. "Ve druhém čtvrtletí ořezali všechno, co se dá, aby prokázali vůli a našli argument, jak přesvědčit držitele dluhopisů, aby jim odpustili část dluhu," říká analytik Hlinomaz.

Obvázaná finanční rána

Díky tomu, že byla snaha vůči věřitelům úspěšná, získala firma přinejmenším rok až dva dalšího života. Dluh NWR se pátečním rozhodnutím snížil o 40 procent z 825 milionů na půl miliardy eur, což v důsledku přinese především značné snížení sumy, kterou vyplatí na úrocích z dluhu.

Doposud na nich NWR podle svého finančního ředitele Marka Jelínka platila ročně kolem 70 milionů eur. Platba by se podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory nyní mohla zmenšit zhruba na polovinu.

Odpuštění části dluhu je pro firmu velká úleva, protože kombinace nutnosti splácet vysoké zadlužení, snižujících se cen uhlí a vysokých těžebních nákladů vedla k tomu, že rychle přicházela o svůj hotovostní polštář. Jen v letošním prvním pololetí se její finanční rezerva v hotovosti snížila ze 184 milionů na 122 milionů eur.

Rychlost, s jakou NWR přichází o životně potřebnou hotovost, se teď zřejmě zpomalí. Podle Sýkory se ale jen stěží podaří tento trend zcela zastavit. "I v posledních dvou čtvrtletích, kdy NWR v podstatě zastavila investice a provedla velká úsporná opatření, stále přicházela o hotovost," říká. Kvůli nutným investicím do údržby i dalším nákladům by se firmě podle Sýkorova odhadu mohla hotovost ztenčovat každé čtvrtletí zhruba o dvacet milionů eur.

Teoreticky by tak měla přežít alespoň dva roky. Situaci ale komplikuje skutečnost, že podle podmínek jednoho z velkých věřitelů, úvěrové agentury ECA, musí mít těžař koncem října příštího roku v hotovosti alespoň 40 milionů eur. Jinak firmě hrozí okamžitá splatnost všech jejích závazků. Už příští podzim tak může být bankrot NWR opět na stole.

ZÁCHRANNÝ PLÁN

Odpuštění části dluhu

Věřitelé odpustili NWR zhruba 40 procent jejího dluhu, který se díky tomu sníží z 825 milionů eur na zhruba půl miliardy. Takzvaní zajištění věřitelé držící dluhopisy splatné v roce 2018 přijdou minimálně o čtvrtinu jejich hodnoty. Nezajištění věřitelé, kteří mají dluhopisy splatné v roce 2021, přijdou dokonce minimálně o tři čtvrtiny hodnoty obligací.

Navýšení kapitálu firmy

Díky schválení restrukturalizačního plánu získá společnost nový kapitál ve výši 185 milionů eur. Minimálně 75 milionů eur přitom do dolů nasypou majoritní vlastníci NWR.

Emise akcií

NWR vydá v rámci získání nového kapitálu přes pět miliard nových akcií za cenu 0,65 koruny za kus. V současnosti je přitom cena akcie na burze takřka pětkrát vyšší. Minoritní akcionáři tak budou muset nově vydané akcie nakoupit nebo se smířit s tím, že jejich podíl výrazně ztratí na hodnotě.

AUTOR: Petr Kain
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů