Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekoložka maří šance Rousseffové na znovuzvolení prezidentkou Brazílie

Ekoložka maří šance Rousseffové na znovuzvolení prezidentkou Brazílie

Před třemi týdny se ještě zdálo, že znovuzvolení brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové nestojí nic v cestě. Vše se ale změnilo 13. srpna, kdy se v přístavu Santos zřítilo malé letadlo, v němž zahynul prezidentský kandidát Brazilské socialistické strany Eduard Campos. Na kandidátce této strany ho nahradila charismatická ekoložka Marina Silvaová, která měla ve volbách původně kandidovat "pouze" na úřad viceprezidenta.

Během deseti dnů srazila v průzkumech veřejného mínění Silvaová 15procentní náskok své rivalky Rousseffové. A nejen to, pokud by se volby konaly nyní, tak by v druhém kole voleb Silvaová nad současnou prezidentkou zvítězila poměrem hlasů 50 : 40. "Tím nejnebezpečnějším kandidátem pro Rousseffovou vždy byla právě Marina Silvaová," domnívá se odborník Christopher Garman z výzkumné společnosti Eurasia Group.

Marina efekt

Silvaová na sebe po vynuceném nahrazení Campose rychle strhla obrovskou pozornost. Některá světová média dokonce uvádějí, že Brazílie zažívá "Marina efekt". Mnohé fascinuje její životní příběh. Ten Brazilka začala psát před 58 lety v Amazonii, kde se narodila do chudé rodiny sběračů kaučuku. Číst a psát se Silvaová naučila až ve svých 16 letech od jeptišek. Přesto se jí o deset let později podařilo úspěšně dokončit studium historie na univerzitě ve státě Acre.

Tehdy se začala věnovat i politice, a to často po boku svého blízkého přítele a regionálního politika Chica Mendese, s nímž společně vystupovali proti kácení amazonského pralesa. Mendes byl ale svými odpůrci zavražděn.

Ve svých 36 letech se poté Silvaová stala nejmladší senátorkou. Soustředila se vedle boje za záchranu pralesa i na ochranu indiánských menšin, potírání chudoby či negramotnosti. Pět let působila jako ministryně životního prostředí,

Při své ekologické agendě několikrát málem zemřela - na malárii nebo žloutenku. A naposledy vyvázla právě v půli srpna, kdy na poslední chvíli změnila své plány a do letadla s Camposem nenasedla, popisuje list Financial Times.

Za vším hledej HDP

Silvaová může ve volbách počítat s podporou chudších lidí, kteří loni vyšli do ulic na protest proti nefunkční veřejné dopravě či vysokým cenám. Podporu jí vyjadřuje rostoucí střední třída, která je znechucena korupčními skandály. Otázkou ale podle expertů je, zda její konzervativní přístup například k potratům či k homosexuálním sňatkům neodradí některé voliče. Sama Silvaová je silně věřící, hlásí se k evangelické církvi, která zažívá v Brazílii silný růst.

Volby se ale budou točit převážně kolem jednoho tématu a tím je hospodářství. V době, kdy se současná prezidentka Rousseffová ujímala funkce, tak ekonomika rostla o 7,5 procenta. Díky silnému růstu si Rousseffová mohla dovolit financovat rozsáhlé programy na boj proti sociálnímu vyloučení a na pomoc chudším lidem. O silném růstu ale mohou Brazilci nyní jen snít. Nejen to, ve druhém čtvrtletí, tedy v době, kdy se v zemi konal fotbalový šampionát, klesl HDP o 0,6 procenta a země se propadla do recese. A za celý rok by měl brazilský HDP růst pouze o 0,5 procenta.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů