Pátek, 29. března 2024

Černou skládku u Litoměřic likvidují bezdomovci

Černou skládku u Litoměřic likvidují bezdomovci

Lidé bez domova, kteří žijí na území Litoměřic, likvidují černou skládku u města. Zkušební projekt vznikl na základě spolupráce městského odboru životního prostředí a neziskové organizace Naděje. Její terénní pracovníci s šesti bezdomovci od konce srpna odklízejí odpad navezený na bývalou dělostřeleckou cestu směrem na Trnovany.

úklid "Několikrát jsme se s našimi lidmi zapojili do úklidu města. Osvědčilo se to, a tak vznikl nápad pustit se do větší skládky," řekl dnes ČTK oblastní ředitel Naděje Aleš Slavíček. Cílem akce je odstranění nevzhledné skládky a také ukázat společnosti, že ne všichni bezdomovci dělají nepořádek, ale právě naopak. "Přistupují k tomu výborně, zájem o úklid byl velký, nikoho jsme nemuseli přemlouvat," uvedl Slavíček.

Pro lidi bez domova je podle něho důležité, že získali možnost dělat něco užitečného. Město Litoměřice zajistilo materiální a technické zázemí. Lidé z Naděje odpad ručně nakládají do přistavených kontejnerů. Za odměnu dostávají jídlo a pití. Práce je naplánovaná vždy na dva dny v měsíci, skládka by měla zmizet do konce roku. "Je neuvěřitelné, co všechno jsou lidé schopni vyvézt do přírody v okolí města. Překvapilo to i naše klienty," uvedla sociální pracovnice Renáta Hercíková.

Podle Slavíčka určitě nejde o poslední uklízecí akci, do které se zapojí klienti občanského sdružení Naděje. To poskytuje služby všem lidem v nouzi již od roku 1990. Snahou organizace je mimo jiné přispět ke změně negativního obrazu lidí bez domova, který je ve společnosti zakořeněn.

Vladimír Škaloud

Víte o černé skládce? Pomozte nám ji zmapovat prostřednictvím ZmapujTo.cz a je pravděpodobné že se také dočká úklidu. Když ne hned, tak nejpozději při akci Ukliďme Česko 2015!

www.ZmapujTo.cz

www.UklidmeCesko.cz

www.facebook.com

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů