Čtvrtek, 28. března 2024

Odpůrci těžby uranu u Brzkova pořádají v neděli protestní pochod

Odpůrci těžby uranu u Brzkova pořádají v neděli protestní pochod

Petici proti zvažované těžbě uranu u Brzkova na Jihlavsku podepsalo od konce června do současnosti asi 1200 lidí. Podpisové archy budou v Přibyslavi, Polné a v Brzkově přístupné do konce tohoto měsíce, pak budou odeslány premiérovi a na úřad vlády. ČTK to dnes řekla Marie Vencová z brzkovského spolku Naše budoucnost bez uranu. Odpůrci těžby chystají další akce. V neděli pořádají protestní pochod k uzavřené důlní jámě.

Na názor místních lidí se dnes v Brzkově ptal senátor za ODS Miloš Vystrčil. Dověděl se, že se zástupci obce zatím nikdo oficiálně o možné těžbě nejednal. "Je zarážející, že v médiích je těch informací více, než dostala samospráva. Což si myslím, že je první krok pro to, aby stát v takových zájmech neuspěl," řekl Vystrčil. Přiznal, že i on sám zatím má informace jen z médií. Otevření již jednou zatopeného dolu na 16 let mu nepřijde efektivní. "Nemyslím si, že to, řekněme, té jaderné ekonomice v České republice může nějak zásadně pomoci," uvedl.

Nový uranový důl by zasahoval do katastru Brzkova s 280 obyvateli a do území vsi Česká Jablonná, která je místní částí Přibyslavi. Obě samosprávy před několika lety odmítly australské těžaře, kteří měli o Brzkov zájem.

Odpůrci teď nechtějí ani to, aby byla tato plocha pro těžbu uranu zanesena do územní dokumentace kraje. Počítá s tím připravená aktualizace Politiky územního rozvoje ČR. Zastupitelé Přibyslavi, Polné a Brzkova se už rozhodli návrh státní dokumentace připomínkovat. Chtějí, aby byl bod týkající se uranu v tomto území z dokumentu vypuštěn. Pro vypuštění bodu se podle Vencové vyjádřili i zástupci 13 spolků, mezi nimi myslivci, rybáři, hasiči i sportovci.

V neděli se účastníci pochodu sejdou dvě hodiny po poledni u brzkovského kulturního domu. K jámě, která je v lese asi kilometr nad vsí, se vydají s transparenty, uvedla Vencová. Další akce je naplánovaná na 24. září. V polenském knihkupectví bude zahájena výstava fotografií Tváře uranu.

Záměr státního podniku Diamo na vytěžení ložiska uranové rudy u Brzkova podpořil v březnu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jeho stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek při srpnové návštěvě uranového dolu v Rožné na Žďársku řekl, že konečné rozhodnutí o zahájení těžby asi udělá až příští vláda někdy kolem roku 2018. Podle něj je ale potřeba do té doby připravit podmínky pro těžbu. Studii proveditelnosti využití brzkovského ložiska vláda projedná zřejmě v říjnu.

V Rožné je poslední fungující uranový důl v Česku i ve střední Evropě. Jeho životnost se však chýlí ke konci. V závodě pracuje 950 lidí. U Brzkova by měla těžba zaměstnávat stovky horníků asi 16 let. Uranové ložisko u Brzkova bylo vyhledáno v roce 1976. Geologicko-průzkumné práce tam skončily v roce 1990, kdy jáma zasahovala 300 metrů pod povrch.
Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů