Čtvrtek, 25. dubna 2024

MŽP sice klesne rozpočet o tři mld., vlastní ale zůstane stejný

MŽP sice klesne rozpočet o tři mld., vlastní ale zůstane stejný

Ministerstvu životního prostředí klesne proti loňskému roku celkový rozpočet o více než tři miliardy korun na evropské projekty, čtyřmiliardový rozpočet samotného resortu ale podle mluvčí úřadu Petry Roubíčkové zůstává stejný. Životní prostředí má dostat podle návrhu ministerstva financí celkem 9,4 miliardy korun, což je o téměř 28 procent méně než v roce 2014. Jde o největší pokles výdajů ve srovnání s ostatními resorty. Návrhem státního rozpočtu se bude koaliční kabinet zabývat dnes.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce podle informací ČTK s ministrem financí Andrejem Babišem ještě jednat o navýšení rozpočtu o 1,5 miliardy korun. Chce posílit Státní fond životního prostředí kvůli kofinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

"Zdánlivý pokles peněz, s nimiž má v příštím roce hospodařit resort životního prostředí, je dán prozatímními odhady - odhadem potřeby čerpání 'evropských dotací' a odhadem příjmu z prodeje emisních povolenek. Pokud budeme potřebovat navýšit prostředky kryté z rozpočtu EU, požádáme o to v průběhu roku 2015," řekla ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Resort životního prostředí ale nebude jen šetřit. Navýšení rozpočtu čeká například Český hydrometeorologický ústav, konkrétně na povodňovou a výstražnou službu má jít o 25 milionů korun navíc. O deset milionů víc má jít do rozpočtu Národního parku České Švýcarsko za podmínky, že stejnou částku do státního rozpočtu odvede. Dvacet milionů korun má být nově přidáno na úhradu členských příspěvků v mezinárodních organizacích. Česko se jako člen Rady Evropské organizace pro využívání meteorologických družic - EUMETSAT zavázalo k vybudování nového systému evropských polárních družic druhé generace. Má nahradit stávající družice Metop.

Finanční zajištění čeká podle Roubíčkové i Program péče o krajinu, kam patří například kosení luk nebo ochrana krajiny proti erozi. MŽP uvažuje o posílení programu z úspor, které resort v minulých letech ušetřil.
Proti ostatním resortům je rozpočet MŽP menší, ale naopak spravuje téměř největší částku z evropských fondů. Zatím se v OPŽP pro příštích šest let počítá se zhruba 70 miliardami korun. Doposud však patřil kvůli špatnému čerpání a ztrátám peněz k těm rizikovým. Ministr slíbil, že ztrátu sníží.

Ministerstvo financí navrhuje na příští rok státní rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Stejně jako v předchozích letech kabinet pravděpodobně návrh rozpočtu neschválí už na prvním jednání, které má začít dnes večer v 19:00. O rozpočtu má ještě 17. září jednat tripartita. Vláda ho musí schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů