Čtvrtek, 28. března 2024

V NZÚ zbývají stovky milionů, fond se program snaží zatraktivnit

V NZÚ zbývají stovky milionů, fond se program snaží zatraktivnit

Možná až 900 milionů korun by mohlo zbýt v programu Nová zelená úsporám, pokud se nezrychlí čerpání peněz. Státní fond životního prostředí (SFŽP) k 9. září přijal 1808 žádostí o dotaci za 330 milionů korun převážně na zateplení rodinných domů, rozpracovaných žádostí má přes 1200. Celkem je v programu pro letošek připraveno 1,9 miliardy korun. Uvedl to dnes šéf fondu Petr Valdman na tiskové konferenci aliance Šance pro budovy. Fond se snaží potenciálním žadatelům program zatraktivnit a zlehčit vyřizování žádostí.

O program je podle Valdmana kontinuální zájem i přesto, že je vyčerpáno méně peněz, než se původně očekávalo. "Pořád věříme, že se vyčerpá celá alokace. Myslíme si, že zájem se povzbudí i našimi semináři. Když se vyčerpá jen jedna miliarda, žádné neštěstí to není, peníze zůstanou k dispozici pro další výzvy," uvedl.

Podle průzkumu aliance mezi projektanty a energetickými specialisty se chystají žádosti za dodatečných 600 až 700 milionů korun. Lidé mohou žádosti podávat do 31. října. Stačí mít hotový projekt, renovovat se může až příští rok na jaře. Právě dlouhá doba vyřizování žádostí v minulosti mnohé odrazovala. Pokud je ale nyní žádost v pořádku a není třeba ji doplňovat, fond tvrdí, že ji zpracuje za dva týdny.

Výše získané podpory je přitom ovlivněna rozsahem a kvalitou provedených opatření: čím lepší zateplení čili nižší energetická náročnost budovy, tím vyšší dosažená míra podpory. Poskytovaná podpora podle rozsahu provedených opatření tak činí 30 až 55 procent celkových nákladů na realizaci.

Pokud by se peníze z programu nevyčerpaly, uvažuje se o přesunu například do další výzvy na zateplení bytových domů, zřejmě začátkem příštího roku. Fond jedná s ministerstvem pro místní rozvoj(MMR), má už připravenou dokumentaci. Podle Valdmana se může i prodloužit nynější výzva nebo vyhlásit druhá pro rodinné domy. "Variant je celá řada. Opravdu záleží na tom, jakým způsobem se bude vyvíjet trh s emisními povolenkami a kolik bude mít ministerstvo životního prostředí k dispozici pro příští rok," řekl s tím, že program pro rodinné domy bude určitě pokračovat.

Fond chce pořádat od září semináře pro veřejnost ve 28 větších městech po celé republice. V červenci zjednodušil podmínky, například tím, že snížil množství podkladů pro podání žádostí a zvýšil podporu na přípravu projektu. Nyní nabízí i bezplatný poradenský servis. Žadatelům s podáním žádosti mohou pomoci zaměstnanci fondu na 14 krajských pobočkách každé pondělí a středu. "Snažíme se napřímo oslovovat žadatele a vytipovávat lokality, které by měly potenciál být zatepleny," dodal Valdman.

Podle šéfa aliance Šance pro budovy Petra Holuba je program NZÚ dobře nastavený. Aby byl podle něho ale úspěšný, měl by zjednodušit a zrychlit úřední zpracování žádostí i zajistit dlouhodobost a stabilitu. "Je také potřeba vlastníkům budov dát vědět, jaké jsou i přínosy energeticky úsporné renovace," zdůraznil. Lepší by měla být také informovanost žadatelů, kteří mohou stav žádosti průběžně sledovat. Fond zavedl i kalkulačku pro spočítání podpory. Už ji využilo 4500 lidí, díky ní si spočítají náklady na vytápění a návratnost investice.

Podmínky programu by v budoucnu mohla ovlivnit také připravovaná novela zákona o hospodaření s energiemi, která je v Parlamentu. Jednou z připomínek Fondu a ministerstva životního prostředí je požadavek na rozšíření odborníků, kteří mohou zpracovávat energetické posudky. Ty jsou kromě projektové dokumentace klíčové v žádosti o podporu.

Úzce specializovaných energetických auditorů působí v ČR zhruba 400, přičemž tomuto typu dotací se věnuje jen 150. Energetických specialistů s průkazem je naopak několik stovek. Fond doufá, že právě ti by mohli v budoucnu aktivně nabízet potenciálním zákazníkům své služby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů