Čtvrtek, 28. března 2024

Zavedení mýtného v Německu prý může být ztrátové

Zavedení mýtného v Německu prý může být ztrátové

Plán na zpoplatnění německých silnic, zaměřený hlavně na cizince, je prý chybný a dokonce ztrátový. Uvedl to dnes německý časopis Der Spiegel s odvoláním na vnitřní dokumenty vlády. Návrh již rozdělil i vládní koalici.

Interní vládní zprávy vypracovaná ministerstvy financí, vnitra a hospodářství, podle časopisu ukazují, že mýtné by mohlo stát vládu více peněz, než kolik přinese. Může být rovněž v rozporu s německou ústavou a pravidly Evropské unie.

Podle kritiků mýtného je systém vypracován tak, aby oškubal cizince, protože němečtí motoristé zaplatí za využití silnic roční poplatek v průměru 88 eur (více než 2400 Kč), ale současně se jim o stejnou částku sníží daň z auta. Mýtné se tak ve skutečnosti bude vztahovat pouze na zahraniční motoristy.

Návrh na zavedení mýtného vyvolal spor v rámci velké koalice kancléřky Angely Merkelové, protože bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) na něm trvá, zatímco Křesťanskodemokratické unie (CDU) a sociální demokraté (SPD) jsou skeptičtí a obávají se, zda je v souladu s pravidly EU.

Podle ministerstva dopravy by roční příjmy z mýtného měly činit 600 milionů eur (16,6 miliardy Kč). Podle ministerstva financí však administrativní náklady mohou být vyšší než tyto příjmy, napsala agentura Reuters.

Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů