Pátek, 29. března 2024

Miliardy půjdou i do paneláků

Na zateplování bytových domů budou peníze ze zelené úsporám i z EU...

Miliardy půjdou i do paneláků

Boom zateplování rodinných domů z minulých let zpomaluje. Otevírá se tak šance pro majitele činžáků a paneláků. Ke státním dotacím z programu Nová zelená úsporám se tak dostanou už příští rok, původně se přitom počítalo, že si na ně sáhnou až později. Navíc k nim zamíří víc peněz.

Je to díky tomu, že na podporu výměn oken či zateplení fasád rodinných domů letos vláda vyčlenila bezmála dvě miliardy. Teď se ale ukazuje, že bude stačit polovina. "Očekáváme, že by se mohlo vyčerpat kolem jedné miliardy. Už jsme diskutovali, že by se to dalo rozšířit i pro bytové domy, kde by byla poptávka vysoká," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Majitelé bytových domů by mohli být ideálními klienty: vládní dotační program na rekonstrukce tu totiž v posledních letech chyběl. Státní fond rozvoje bydlení nabízí pouze zvláštní úvěry, občas lze získat příspěvky z městské či krajské kasy, na opravy některých sídlišť přispěla EU. Pořád jsou ale v Česku tisíce bytových domů, které nemají vyměněná okna, opravené balkony ani novou fasádu.

Důvodů, proč zájem Čechů o dotace na rekonstrukce rodinných domů letos zůstal za očekáváním, je prý několik: mírná zima, kvůli níž letos lidé platili méně za energie, nezaměstnanost, a tedy přiškrcené rodinné rozpočty, a byrokracie. Ale i to, že hlavní vlna úprav pominula a že ti, kteří opravdu potřebovali zateplit, to už udělali.

"Musíme vzít v úvahu, že za posledních několik let se tam dalo více než 20 miliard korun a do jisté míry se vyčerpala kapacita trhu. Je to určitě signál k tomu, abychom začali uvažovat o tom, jak ty peníze, které případně zbudou, využít dál," dodal ministr Brabec.

Lidi odrazuje papírování

Značný prostor pro práce na rodinných domech ale v Česku pořád je, tvrdí organizace Šance pro budovy. Ta hájí zájmy firem, které se věnují například stavbám pasivních domů, prodeji tepelných čerpadel či zateplování domů. Podle šéfa aliance Petra Holuba hovoří propočty o tom, že Češi by ročně dokázali vyčerpat až čtyři miliardy korun. Pravidla zelené úsporám by ale musela být stále stejná, ne se měnit každý rok - a také by musela obsahovat méně papírování.

Právě složité papírování uvádějí lidé z praxe jako hlavní problém, proč si letos o příspěvek zatím řeklo jen osmnáct set žadatelů oproti zhruba sedmi tisícům loni a bezmála osmdesáti tisícům v letech 2009 a 2010. "Zájem o zelenou úsporám byl nejvyšší před dvěma a více lety. První fáze toho programu byla velmi dobře a jednoduše nastavena, teď je administrace mnohem těžší," prohlásil Stanislav Novotný ze středočeské stavební firmy NovStav.

Státní fond životního prostředí, který spadá pod Brabcovo ministerstvo a má zelenou úsporám na starost, hlásí, že papírování ubude. "Nově jsme zjednodušili pravidla, upravili některé podmínky, takže vyřízení žádostí by teď nemělo trvat měsíce, ale týdny," vysvětlil šéf fondu Petr Valdman.

Budou i peníze z EU

Na zelenou úsporám, která využívá příjmy státu z prodeje emisních povolenek, má jít v příštích letech dalších zhruba dvacet miliard korun. Klíč, kolik z toho připadne na bytové a kolik na rodinné domy, teď analyzují experti Státního fondu životního prostředí. Další miliardy na rekonstrukce bude možné nově získat i z evropských peněz. Ve hře je proto varianta, že zelená úsporám by sloužila majitelům bytových domů v Praze, v regionech by čerpali z fondů Evropské unie.

Chtěli bychom se do měsíce dohodnout, aby peníze na opravy šlo využít už od příštího roku.
Richard Brabec
ministr životního prostředí

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Lucie Kudláčková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

S přispěním Kateřiny Špičákové


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů