Pátek, 26. dubna 2024

Odpad v Karviné budou lidé odevzdávat jen ve sběrných dvorech

Odpad v Karviné budou lidé odevzdávat jen ve sběrných dvorech

Obyvatelé Karviné budou moci od ledna příštího roku odevzdávat kovy a papír a další odpad pouze do městských sběrných dvorů, a to zdarma. Kovy už nebude možné dávat k výkupu do komerčních sběren na území města. Tam jej budou moci odvážet jen firmy. Rozhodli o tom dnes městští zastupitelé, kteří schválili úpravu obecně závazné vyhlášky o odpadech. Město tak chce bojovat proti zlodějům kovů, s nimiž má dlouhodobě problémy. ČTK to řekla mluvčí města Šárka Swiderová. Podobná vyhláška už platí v Bohumíně. O stejném tématu mají na dnes začínající schůzi Poslanecké sněmovny jednat i poslanci.

"Dnes nastavený kontrolní systém sběren není účinný," řekl k tomu primátor Tomáš Hanzel. Připouští, že vyhláškou jde město na hranu zákona. "Chceme zabránit rozkrádání městského i jiného majetku a minimalizovat škody, které způsobují především zloději kovů po celém městě," doplnil. Dodal, že v minulosti v Karviné zaznamenali případy, kdy si sběrači, závislí na dávkách, vydělali statisíce korun.

Podle nově upravené vyhlášky budou lidé smět odevzdávat kovy, papír a další odpady výhradně do sběrného dvora městských technických služeb, nebo je prostě vysypat do sběrných nádob u domů. "Běžné sběrny už nebudou smět od soukromníků tyhle komodity vykupovat. My pak odevzdáme suroviny do sběren sami," řekl.

Podle Swiderové v Karviné způsobují zloději a sběrači kovů nemalé škody. Jen za loňský rok se odhadují na milion korun. "Kradli opakovaně měděné okapy a parapety z historické budovy radnice. Bezprostředně po dokončení revitalizace jednoho z náměstí kradli opakovaně kovové poklopy kanálů," vyjmenovala. Dodala, že jeden ze sběračů byl schopen nakrást a do sběrny odevzdat v průběhu dvou měsíců kovy za téměř 150 tisíc korun.

Podobná vyhláška bude od příštího roku platit i v Bohumíně. Její zavedení vyvolalo vlnu nevole mezi provozovateli sběren. V Bohumíně má svou provozovnu například společnost Trojek, která se zabývá obchodováním s ocelovými odpady, barevnými kovy a likvidací automobilů. Její majitel Zdeněk Trojek se domnívá, že vyhlášky jsou v rozporu se zákonem o odpadech. "Je to výrazné omezené podnikatelské činnosti a zřejmě budou nejenom z naší strany, ale i ze strany dalších podnikatelských subjektů činěny určité kroky," uvedl Trojek. Vyhlášku chce nechat posoudit právníky a pak se rozhodne o dalším postupu. Odmítá, že by společnost, která v celé zemi zaměstnává 250 lidí, vykupovala kradený kovový odpad.

Odpadový hospodář společnosti Pavel Konečný ČTK rovněž řekl, že podle něj je vyhláška v rozporu se zákonem o odpadech. "Zákon o odpadech hovoří o sběrnách jako o prostředcích, které slouží k ukládání odpadu pro občany. Pokud mi zákon o odpadech toto dovoluje (...), tak mi to místní vyhláška přece nemůže zakázat," podotkl Konečný. Boumín však tvrdí, že podobu vyhlášky konzultoval s ministerstvem vnitra a je v souladu se zákonem o odpadech.

Zákon v podobném duchu přeložili i senátoři. Podle MF Dnes se ale nelíbí ministerstvu životního prostředí. Podle něj nerozlišuje zloděje od poctivých lidí. Ti by totiž nyní nedostali třeba za starý radiátor či štos novin zaplaceno. "Stát tímto opatřením doslova rezignuje na schopnost odlišit zloděje od slušných lidí a paušálně potrestá všechny," řekl listu šéf resortu Richard Brabec (ANO).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů