Úterý, 19. března 2024

Česká inspekce životního prostředí vyjádřila podporu akci Burn Horns - Save Rhinos

Česká inspekce životního prostředí vyjádřila podporu akci Burn Horns - Save Rhinos

Česká inspekce životního prostředí vyjádřila podporu akci ,,Burn Horns - Save Rhinos" (Spalte rohy - zachraňte nosorožce). Demonstrativní spálení nosorožčích rohů proběhne dne 21. září 2014 v Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem u příležitosti Světového dne nosorožců. Cílem akce je zvětšit povědomí veřejnosti o celosvětové problematice nelegálního obchodu s nosorožčími rohy, který může vést k totálnímu vyhubení nosorožců.

Česká inspekce životního prostředí jakožto státní instituce zabývající se kontrolou mezinárodního obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů dle zákona č.100/2004 Sb., se v rámci své činnosti zabývá i případy nelegálního obchodu s nosorožčími rohy, jejichž počet a závažnost v České republice narůstá.

Díky rozšíření fámy, že rohy jsou účinné při prevenci a léčbě rakoviny došlo k nárůstu ceny nosorožčích rohů na černém trhu až na 65 000 USD za kilogram rohoviny. ,,Kriminální gangy hledají jakékoliv způsoby získání nosorožčích rohů od krádeží z evropských sbírek a muzeí až po extrémní pytlačení. V roce 2006 bylo upytlačeno 60 nosorožců, v roce 2013 toto číslo mnohonásobně vzrostlo a to až na 1092. To znamená, že jsou zabiti tři nosorožci denně" uvedla Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Česká republika se bohužel v posledních letech stala zemí, která se nezanedbatelnou měrou podílí na tomto nelegálním obchodu a přes niž jsou nosorožčí rohy pašovány do asijských zemí. České inspekci životního prostředí se ve spolupráci s Celní správou a Policií ČR podařilo odhalit celou řadu těchto případů. ,,V roce 2013 bylo zajištěno 24 nosorožčích rohů v rámci operace Rhino. Tyto nosorožčí rohy by na černém trhu měly cenu přes sto milionů korun" dodává Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Kontakt pro více informací:

Mgr. Pavla Sibřinová

Tisková mluvčí

Odd. zahraničních vztahů a komunikace s veřejností

Česká inspekce životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů