Úterý, 19. března 2024

Havarijní služba České inspekce životního prostředí

Havarijní služba České inspekce životního prostředí

Zaměstnanci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) byli ve dnech 3. - 4. září 2014 proškoleni v ovládání speciálního automobilu značky Toyota Hilux a jeho vybavení a v ovládání motorového člunu, který je nedílnou součástí výše uvedeného terénního vozu. Nové vybavení bude sloužit k výjezdům na havarijní události a taktéž ke kontrolní činnosti. Díky novým inspekčním vozům a jejich příslušenství se inspektoři ČIŽP lépe dostanou na místo havárie a budou moci celou záležitost lépe a rychleji prošetřit.

V současné době vlastní Česká inspekce životního prostředí tři inspekční vozy s vybavením, které byly dislokovány do oblastních inspektorátů (OI) v Olomouci, Českých Budějovicích a v Praze. Výběr lokalit OI v Olomouci a Českých Budějovicích byl dán větší pravděpodobností vzniku povodní, výběr OI v Praze byl z důvodu možnosti zapůjčení do dalších krajů vzhledem k centrální poloze. Je však nutné podotknout, že terénní vozidlo s člunem může být dle potřeby přemístěno během dvou až čtyř hodin do příslušného oblastního inspektorátu, kde se vyskytne povodeň nebo její hrozba, případně jiná havarijní událost. Motorový člun však neslouží k záchraně obyvatelstva, ale k případnému odběru vzorků kontaminované vody při povodni nebo k dostupnosti na jinak nepřístupná místa pro provedení potřebné kontroly. Pořízení tří terénních vozů značky Toyota Hilux stálo 2 323 926,- Kč včetně DPH, pořízení třech motorových člunů stálo 233 530,- Kč včetně DPH.

Česká inspekce životního prostředí je odborný orgán, který dozoruje respektování zákonných norem v oblasti životního prostředí. V případě živelných pohrom jako byly např. povodně v loňském roce, se úkoly inspekce mění. ČIŽP v takových případech zajišťuje sběr dat a přenos informací o aktuální situaci v postižených místech resp. regionech pro rozhodování Ústřední protipovodňové komise a pro Krizový štáb. Jedná se o dílčí funkci inspekce, kterou přispívá k rozhodování ústředních orgánů při krizovém řízení a zvládání krizové situace. Česká inspekce životního prostředí je zároveň v rámci Integrovaného záchranného systému smluvním partnerem Hasičského záchranného sboru.

Při loňských povodních se však ukázalo technické vybavení ČIŽP jako nedostatečné. Česká inspekce životního prostředí byla ze strany Ministerstva životního prostředí resp. Ústřední povodňové komise žádána o relevantní informace, které však mohla získat a ověřit pouze na místě, nicméně technické možnosti ČIŽP dostat se na místo byly velmi omezené. Z toho důvodu Česká inspekce životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí postupně vybavuje oblastní inspektoráty touto technikou.

Kontakt pro více informací:

Mgr. Pavla Sibřinová

Tisková mluvčí

Odd. zahraničních vztahů a komunikace s veřejností

Česká inspekce životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů