Čtvrtek, 28. března 2024

Žadatelé na severní Moravě vyčerpali 60milionovou alokaci na výměnu starých kotlů

Žadatelé na severní Moravě vyčerpali 60milionovou alokaci na výměnu starých kotlů

Žadatelé o dotaci na výměnu starých kotlů za nové nízkoemisní v Moravskoslezském kraji dnes vyčerpali 60 milionů Kč, které kraj spolu s Ministerstvem životního prostředí na tento dotační program vymezily. Kraj už dnes přijímá pouze žádosti náhradníků.

Příjem žádostí o tzv. kotlíkovou dotaci v rámci 8. výzvy Moravskoslezský kraj zahájil 1. srpna. Na tuto, v kraji letos už druhou výzvu, bylo vyhrazeno celkem 60 mil. Kč - polovinou peněz přispěl Státní fond životního prostředí ČR a druhá část prostředků šla z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Během měsíce a půl se o příspěvek na výměnu starého neekologického kotle za nový nízkoemisní přihlásilo 1099 žadatelů. Kraj teď přijímá už jen náhradní žádosti pro případ, že by některé byly zamítnuty, a to do dnešních 15:30.

Žadatelé o dotaci na výměnu kotle se mohli dle vypsané výzvy o příspěvek hlásit až do 31. prosince. Tím, že dnes 60milionovou alokaci vyčerpali, byla výzva po měsíci a půl předčasně ukončena. Rekordmanem v rychlosti vyčerpání kotlíkové dotace je Středočeský kraj, kde žadatelé 80 milionů vyhrazených na výměnu starých kotlů rozebrali už 9. září, tedy necelé dva dny od zahájení výzvy.

Cílem společného programu na výměnu kotlů je podpora opatření, která povedou ke zlepšení kvality ovzduší a pomůžou snížit znečištění, které způsobují tzv. lokální topeniště na tuhá paliva. Dle podmínek programu je společná výzva financována vždy z 50 % z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR a z 50 % z prostředků spolupracujícího kraje.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů