Úterý, 19. března 2024

Netopýři si hledají zimoviště; mohou se nastěhovat i do bytů

Netopýři si hledají zimoviště; mohou se nastěhovat i do bytů

Ochranáři vyzývají Brňany, kteří vyráží ještě v tomto čase na dovolené, aby nenechávali pootevřená okna svých domů a bytů. Za jejich nepřítomnosti se jim mohou do nich nastěhovat kolonie netopýrů. Začal čas, kdy si hledají svá zimoviště, řekl dnes ČTK Zdeněk Machař ze záchranné stanice Ptačí centrum. Za uplynulé dva týdny ve městě odnesl z bytů na žádost jejich majitelů 200 netopýrů hvízdavých a rezavých.

"K nastěhování jim stačí jen mírně pootevřené okno. Velmi rychle se v bytech umí zabydlet," uvedl. Rekordmankou v počtu nastěhovaných netopýrů se loni stala žena bydlící v Merhautově ulici. Po návratu z dovolené jich našla v bytě 374.

Letos se největší kolonie netopýrů usídlila v bytě v ulici Tábor. Machař, který je odnesl do Ptačího centra, jich napočítal 24. Brňané, kteří doma naleznou nezvané netopýří hosty, mohou požádat non-stop o pomoc ochranáře na telefonním čísle 602 524 228.

V záchranném centru jsou netopýři do doby, než se oteplí. Pak je ochranáři buď vypouštějí do přírody, nebo do jeskyní Moravského krasu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů