Pátek, 29. března 2024

Za neoprávněné získání emisní povolenky asi bude hrozit sankce

Za neoprávněné získání emisní povolenky asi bude hrozit sankce

Za neoprávněné získání bezplatné emisní povolenky bude zřejmě ze zákona hrozit finanční sankce. Jejich držitel bude také muset takovéto povolenky vrátit. Zpřísnění má zavést novela, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Provozovatel, který je zařazen do systému obchodování s emisními povolenkami, je může neoprávněně získat, pokud včas neoznámí změnu v provozu zařízení a nepředá ověřené údaje o emisích. Na povolenky tak nemá nárok a nově je bude muset vrátit. Pokud to neudělá, může mu ministerstvo životního prostředí uložit sankci.

Zákon stanoví výši pokuty za nevrácení neoprávněně přidělené povolenky na 100 eur (zhruba 2800) korun za kus. Jaká bude celková výše pokut, se podle ministerstva těžko odhaduje. Předpokládá ale, že vzhledem k výši postihu nebude případů mnoho. Případný celkový příjem pro státní rozpočet a rozpočet krajů může dosáhnout přibližně 26 milionů korun.

Příjmy z neoprávněně nabytých bezplatných povolenek totiž mají putovat ze 70 procent do státního rozpočtu, zbývající část do rozpočtu příslušného kraje. Zákon by mohl začít platit od ledna příštího roku.

Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil vložit do zákona mimo jiné nové ustanovení, podle něhož by výnos z dražeb povolenek byl příjmem státního rozpočtu a musel by být použit na dodatečné financování činností vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů. Navrhl také, aby na bezplatné povolenky neměly nárok až do konce roku 2016 letecké společnosti pro mimoevropské lety.

Celková hodnota přidělovaných povolenek v Česku činí asi tři miliardy korun pro 360 provozovatelů s přibližně 26 miliony povolenek v ceně kolem 4,5 eura za kus. Tito znečišťovatelé vypouštějí zhruba 70 milionů tun oxidu uhličitého ročně.

Platná legislativa povinnost vracení povolenek nijak neupravuje. Norma také ruší správní poplatek 3000 korun za změnu povolení k emisím skleníkových plynů. Přínos z poplatků je podle ministerstva pro státní rozpočet malý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů