Úterý, 19. března 2024

LIFE SCIENCES FILM FESTIVAL 2014 PŘIBLÍŽÍ, JAK ZELENÉ TECHNOLOGIE ZMĚNÍ SVĚT

LIFE SCIENCES FILM FESTIVAL 2014 PŘIBLÍŽÍ,  JAK ZELENÉ TECHNOLOGIE ZMĚNÍ SVĚT

Jak mikrobi ovládají naše tělo? Chovat, nebo pěstovat maso? Můžou houby zachránit svět? Odkud budeme brát energii? Kde začíná cesta z města? To jsou hlavní témata letošního ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů s tématikou přírodních a zemědělských věd a udržitelného rozvoje, na který se přihlásilo rekordních 169 snímků z 31 zemí. Vstup na festival je nejen pro studenty, ale i pro veřejnost zcela zdarma.

Čtvrtý ročník festivalu Life Sciences Film Festival (www.lsff.cz) proběhne ve dnech 13. až 17. října 2014 na České zemědělské univerzitě v Praze v univerzitním kampusu v Praze-Suchdole (Kamýcká 129). O hlavní cenu festivalu, cenu ministerstva zemědělství, ceny jednotlivých fakult a cenu studentů bude soutěžit 39 snímků. Vítězové budou vyhlášeni během slavnostního večera ve středu 15. října.

Letošní ročník festivalu vyhlásil pět hlavních témat. Ke každému tématu nabídne projekce tematických filmů a navazující přednášky, semináře a doprovodné akce:

Jak mikrobi ovládají naše tělo? Téma se týká mikrobiální rovnováhy v lidském těle i v přírodě, problematiky porodů ve vztahu k imunitě organismu aj.

Vybrané filmy: Microbirth, The War Against Microbes, Probiotics, The Gut Our Second Brain

Chovat, nebo pěstovat maso? Téma si všímá nejnovějších pokusů s pěstováním masa ze zárodečných buněk.

Vybrané filmy: In Vitro Soon Be Served?, Jídlo s.r.o., Bush Pig

Můžou houby zachránit svět? Téma se zaměřuje na využití vlastností hub, které mohou pomáhat při šetrné průmyslové výrobě, zmírňování důsledků znečištění prostředí, simulaci ke zlepšení komunikačních sítí apod.

Vybrané filmy: Super Fungi; Will Mushrooms Help Save the World?

Odkud budeme brát energii? Kromě tématu elektromobility nabídne festival i zamyšlení nad možnými zdroji elektrické energie.

Vybrané filmy: Switch, Urine Superpowers

Kde začíná cesta z města? Téma si všímá rostoucího zájmu mladých lidí o kvalitu potravin a gastronomii, pěstování, kompostování a sociální návaznosti na zemědělská témata (urban gardening, guerilla gardening apod.).

Vybrané filmy: Brooklyn Farmer, Growing Cities, Food Markets: In the Belly of the City, Foodsavers

Součástí festivalu budou také doprovodné akce. V tuto chvíli jsou potvrzené následující:

  • Roman Vaněk a František Kšána ml.: Grilování výrobků z přeštického prasete (Kšána), prezentace pořadu ,,Jídlo s.r.o." (Vaněk), bourání přeštického prasete v posluchárně (společně)
  • SlowFood Prague: Kuchařská show Honzy Havaše na téma ,,Co vše lze uvařit na plotýnce na koleji" (viz https://www.youtube.com/watch?v=Be_NURFQMY4), recykloblok (ukázka výroby předmětů z použitých materiálů)
Kokoza: výroba domácích vermikompostérů (žížalové kompostéry) z odpadového materiálu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů