Sobota, 20. dubna 2024

LIDÉ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI BUDOU ODMĚNĚNI ZA VYSLOUŽILÉ ELEKTRO

LIDÉ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI BUDOU ODMĚNĚNI ZA VYSLOUŽILÉ ELEKTRO

Překážejí vám doma staré elektrospotřebiče? Pak máte na podzim jedinečnou možnost je vyměnit za elektro dárky a navíc se zapojit do soutěže o chytrou televizi a značkový tablet. Akce zaměřená na sběr vysloužilých elektrospotřebičů do červených kontejnerů proběhne na konci záři ve čtyřech městech regionu. V říjnu pak bude pokračovat ve dvanácti sběrných dvorech v Ostravě. Aktivita na podporu třídění starých elektrospotřebičů probíhá díky společnému projektu Moravskoslezského kraje a neziskové společnosti Asekol.

Putovní akce s názvem NAJDI ČERVENÝ KONTEJNER proběhne od úterý 23. září 2014 do pátku 26. září 2014 vždy od 9 do 17 hodin. Postupně zavítá do Ostravy, Opavy, Havířova a Frýdku-Místku. V centrech uvedených měst bude vždy na jeden den vytvořeno mimořádné sběrné místo s barevnými nádobami na třídění odpadu. A chybět nebude také červený kontejner. Každý, kdo do tohoto kontejneru přinese vysloužilý drobný elektrospotřebič, jako například rádio, hudební přehrávač, fotoaparát, videokameru nebo telefon, získá na místě dárek a bude zařazen do slosování o značkovou smart televizi. Pro děti i dospělé budou navíc na červeném stanovišti připraveny hry s tématikou třídění odpadu o sladké odměny a drobné dárky.

Akce má upozornit na to, že lidé mohou v Moravskoslezském kraji již od roku 2011 třídit do barevných nádob kromě jiných odpadů a obalů také staré elektrospotřebiče. Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík dále dodává: ,,Každoročně se v rámci společného projektu s neziskovou společností Asekol snažíme vymýšlet nové aktivity, které občany motivují k třídění vysloužilého elektra. Například při příležitosti putovní akce jsou připraveny speciální mapy uvedených čtyř měst s vyznačením všech červených kontejnerů a sběrných dvorů, kde mohou lidé třídit vysloužilé elektrospotřebiče. Věřím, že také tyto mapy přispějí k tomu, že Moravskoslezský kraj bude i nadále patřit k nejlepším krajům v třídění starého elektra."

Kde najdete červený kontejner?

23. září - OSTRAVA - ul. Jantarová u Nové Karolíny

24. září - OPAVA - Horní náměstí

25. září - HAVÍŘOV - náměstí Republiky

26. září - FRÝDEK-MÍSTEK - náměstí Svobody

Na to, že objemné vysloužilé elektro, jako například staré monitory, televize, počítače, notebooky, tiskárny, mohou lidé zdarma odvážet do sběrných dvorů, má upozornit návazná akce s názvem PODZIMNÍ ÚKLID NA SBĚRNÝCH DVORECH. Ta potrvá od středy 1. října 2014 až do pátku 31. října 2014 a bude probíhat v otevíracích hodinách ve všech dvanácti sběrných dvorech svozové společnosti OZO Ostrava. Pro prvních padesát občanů budou na každém sběrném dvoře symbolicky připraveny elektro dárky, buď praktická svítilna nebo kalkulačka. Každý, kdo přinese vysloužilý elektrospotřebič, může navíc vyplnit slosovatelný kupón. Jeden vylosovaný výherce pak na konci října získá dárek v podobě stylového tabletu Samsung v hodnotě pěti tisíc korun. Všechny staré spotřebiče získané během obou akcí budou posléze rozebrány na součástky a recyklovány.

Ostravské sběrné dvory zapojené do akce PODZIMNÍ ÚKLID:

KRÁSNÉ POLE: ul. Krásnopolská

MARIÁNSKÉ HORY: ul. Rybářská

MARTINOV: ul. K Turkovu

PŘÍVOZ: ul. Slovenská

ZÁBŘEH: ul. U Výtopny

POLANKA NAD ODROU: ul. K Vydralinám

PORUBA: Areál Nad Porubkou

PROSKOVICE: ul. Na Pastvinách

RADVANICE: ul. Lihovarská

SLEZSKÁ OSTRAVA: ul. Československé armády

KUNČICE: ul. Frýdecká

STARÁ BĚLÁ: ul. Blanická

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů