Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na výstavě Fespa 2014 oznámila firma Efi, výrobce velkoformátových tiskáren, že se jí povedlo implementovat UV LED technologii do svého produktového portfolia. Unikátnost této technologie spočívá ve způsobu vytvrzování inkoustu pomocí UV LED záření, tedy studeného světla. Novinka má být reakcí na množící se žádosti o bezproblémové řešení potisku polypropylenů, kartonů a recyklovatelných materiálů. Hlavní přínosy nové technologie by se měly pochopitelně projevit nižší ceně a menší ekologické stopě.

Vytvoření zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy může dát osmadvacítce potřebný impulz k hospodářskému oživení. Včera to na Dni německého průmyslu v Berlíně řekla německá kancléřka Angela Merkelová a za svou vládu vyjádřila podporu dohodě s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Proti dohodě protestují někteří evropští aktivisté, obávají se oslabení ochrany spotřebitele v EU a rovněž negativních dopadů na životní prostředí v Evropě.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na klimatickém summitu v New Yorku vyzval svět, aby změnil kurz tváří v tvář globálnímu oteplování, které ohrožuje mír i prosperitu. Změna podnebí je podle něj největší výzvou, před níž kdy lidstvo stálo. Historicky největší schůzky ke klimatu se účastní přes 120 světových politiků. Čínský prezident Si Ťin-pching a indický premiér Nárendra Módí na ní ale chybějí.

Nejméně 22 slonů zabili pytláci v Mosambiku během prvních dvou zářijových týdnů. Podle ochránců přírody organizované skupiny vybíjejí slony kvůli klům v "průmyslovém měřítku". Tamější parlament až v červnu přijal zákon, který zpřísnil tresty pro pytláky včetně vysokých pokut a vězení až na 12 let za zabití chráněných druhů. Do té doby pytláctví nebylo považováno za zločin a trestalo se jen nízkou pokutou.

Stavíme nové sídlo a myslím, že bude tou nejzelenější budovou na celé planetě.
Tim Cook
Šéf Applu tvrdí, že nová budova společnosti, která se má otevřít už koncem roku 2016, bude poháněná výhradně z obnovitelných zdrojů, jako je větrná a solární energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů