Pátek, 29. března 2024

Před 40 lety vědci upozornili na negativní účinky freonů

Před 40 lety vědci upozornili na negativní účinky freonů

Před 40 lety, 25. září 1974, upozornili vědci Mario Molina, Sherwood Rowland a Paul Crutzen, kteří v roce 1995 získali Nobelovu cenu za chemii, na negativní účinky freonů. Jejich varování však nenacházela přílišného ohlasu až do počátku 80. let. Až v roce 1981 vědecká skupina Josepha Farmana zjistila, že nad Antarktidou vzniká oblast se zásadně poškozenou ozonovou vrstvou.

V minulosti se látky známé pod označením freony těšily veliké popularitě a hojně se používaly jako hnací náplň ve sprejích či jako chladící prostředek v ledničkách a klimatizacích. K dalším sledovaným látkám patřily bromofluorouhlovodíkové sloučeniny známé pod obchodním názvem halony, které měly své místo například v halogenových hasicích přístrojích a tlakových lahvích. V důsledku působení těchto látek docházelo k úbytku ozonu, který se každý rok prohluboval a v roce 1985 činil téměř 50 procent.

V březnu 1985 byla podepsána Vídeňská úmluva o ochraně ozonové vrstvy. Na ni o dva roky později navázal Montrealský protokol o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu a zahrnuje 96 nebezpečných látek, které se podle vědců na poškozování podílejí. Podle posledních měření se nárůst koncentrace freonů ve stratosféře zastavil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů