Pátek, 26. dubna 2024

Vnitro nakoupí stovky aut. Polovinu na plyn

Vnitro nakoupí stovky aut. Polovinu na plyn

Původně si chtěl úřad pořídit dohromady 843 aut - dohromady pro policisty i pro úředníky. Ale vedení resortu se nakonec rozhodlo z tohoto balíku vyčlenit 370 vozů, které budou jezdit na CNG, tedy stlačený zemní plyn. Ministerstvo počítá, že za ně zaplatí přibližně 200 milionů korun. "Zakázka je připravena k vyhlášení," potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Důvody jsou stejné jako u České pošty, která už stovky CNG vozů používá: provoz plynového auta vyjde proti tomu běžnému na benzin nebo naftu až o polovinu levněji. Litr plynu totiž stojí jen 18 korun.

Policie váhá: Bude vůbec plyn?

V aktuální zakázce na CNG auta půjde výhradně o vozy pro úředníky. Policistům bude určena druhá část původně spojené zakázky - dostanou 473 aut včetně dodávek nebo terénních vozů. Ale budou to už automobily na běžné palivo, přestože i policejní prezident Tomáš Tuhý připouští, že policisté původně o autech na plyn také přemýšleli. "Ale teď nemáme ambici dominantně užívat CNG," řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

V Česku je totiž zatím jen 55 čerpacích stanic na CNG, a přestože jich stále přibývá, policisté se obávají, že by jednoduše nemohli načerpat, když to budou nutně potřebovat. "Policie má zaběhanou síť čerpacích stanic a stanice CNG, pokud vím, nepokrývají celou republiku. Mohl by tedy nastat problém, protože policejní hlídky se potřebují velmi pružně přesunovat," vysvětlil Tuhý. Na druhou stranu, plyn v CNG autech je jednou ze dvou možností - běžně mohou jezdit i na benzin.

Langerova auta už dosloužila

Právě policistům, kteří užívají necelých 10 tisíc vozů, auta dosluhují. V roce 2008 nechal tehdejší ministra vnitra Ivan Langer (ODS) nakoupit 3500 škodovek za 1,5 miliardy. Nyní již většina z nich potřebuje obměnu. "Celkem půjde o několik tisíc aut, na něž teď nejsou peníze. Podobné to je u hasičů," říká současný šéf vnitra Milan Chovanec.

Průměrně je u policie za životností polovina aut, některé typy by už podle policejních techniků neměly dokonce vyjíždět vůbec. I Chovanec připouští, že resort počítal, jak na dopravě výrazně ušetřit, včetně variant, že by také policisté přešli na CNG. "Měli jsme vize, že bychom mohli jezdit na plyn, dokonce se kvůli úsporám testovaly Škody Fabia s objemem 1,2 litru. Jenže to bychom mohli zloděje už rovnou honit na kolech," odmítl Chovanec. Vnitro bude proto policejní auta nakupovat postupně a v malém. Aby mohlo během několika let vyměnit všechna zastaralá policejní auta, muselo by každý rok investovat 800 milionů korun.

ČEZ dodá úředníkům elektrovůz

Chovancův úřad ale není jediný, který se - alespoň pokud jde o služební cesty úředníků - rozhodl investovat do aut na plyn. Dalším je ministerstvo práce a sociálních věcí, byť v jeho případě půjde nikoli o stovky, ale jen o desítky vozidel. "Probíhá výběrové řízení na dodávku několika set automobilů, které budou využívat zejména terénní sociální pracovníci úřadu práce. Součástí dokumentace je podmínka dodávky určitého počtu automobilů s pohonem na CNG," řekl mluvčí resortu Petr Habáň. Mělo by jít minimálně o dvě desítky aut na plyn z celkových 519, která ministerstvo potřebuje kvůli rozhodnutí vlády, že úřady práce posílí o 600 nových zaměstnanců.

Vedle toho zkouší ministerstvo práce ještě jeden ekologický projekt - plánuje si od energetické skupiny ČEZ pronajmout elektromobil, který bude po Praze rozvážet resortní poštu. "Denně najezdí zhruba osmdesát kilometrů. Pronajmeme si ho na tři roky. Na základě zkušeností se vyhodnotí další možnosti využití i v jiných městech a k jiným účelům," dodal Habáň.

Šetřit budou i celníci

Nová auta kupuje i ministerstvo životního prostředí. V rámci obnovy vozového parku - mění 80 vozů starších 12 let nebo s více než 180 tisíci najetými kilometry - ale přibude do garáží pouze jeden model na CNG. "Nové vozy však budou mít standard EURO5 a parametry ekologicky přátelských vozů," upozornila mluvčí úřadu Petra Roubíčková. Už z minulosti má ministerstvo několik hybridních vozů, jež kombinují benzinový motor a baterie.

A v dohledné době by auta na plyn mohla rozšířit i flotilu celníků. "Celní správa předpokládá v roce 2015 a dalších letech pořízení vozidel s nízkou spotřebou benzinu a motorové nafty a také pořízení vozidel na alternativní paliva. Převážně se bude jednat o osobní a malá nákladní vozidla," řekl bez dalších podrobností jejich mluvčí Jiří Barták.

PROČ SE JEZDÍ NA PLYN

7,5 tisíce aut na CNG
CNG je anglická zkratka pro "Compressed Natural Gas", tedy stlačený zemní plyn. Po Evropě dnes jezdí 1,9 milionu aut s tímto pohonem, v Česku 7,5 tisíce. Oblíbenější ale stále zůstává ve světě i u nás zkapalněný ropný plyn (LPG).

Provoz stojí o polovinu méně
Jezdit na zemní plyn znamená podstatně nižší náklady: provoz auta je až o polovinu nižší než u benzinu či nafty. Litr CNG stojí asi 18 korun i proto, že z plynu se zatím platí jen minimální spotřební daň.

Kurýři i autobusy
Kromě taxislužeb, kurýrních firem nebo České pošty, které potřebují srazit náklady, nakupují CNG auta i dopravci. Ve 35 městech už jezdí 512 autobusů na plyn. Škodovka také nedávno představila plynový model Octavia G-Tec.

370 vozů
na zemní plyn nakoupí v příštích letech ministerstvo vnitra.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů