Pátek, 29. března 2024

Filmový festival o ekologii doprovodí v Ostravě Ekopouť

Filmový festival o ekologii doprovodí v Ostravě Ekopouť

Nejvýznamnější doprovodnou akcí blížícího se mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm 2014 v Ostravě bude Ekopouť. Chce nabídnout poučení i zábavu pro celou rodinu. V sobotu 4. října tak bude připraven celodenní program na Hlavní třídě v ostravské městské části Poruba, řekla ČTK za organizátory festivalu Pavla Mročková.

Festival se uskuteční od 2. do 5. října především v Ostravě, ale také v Karviné a Českém Těšíně na Karvinsku. Do letošního jubilejního 40. ročníku se přihlásilo 222 filmů, návštěvníci budou moci zhlédnout stovku z nich.
O promítání nebudou ochuzeni ani na Ekopouti, kde bude připraven projekční stan. Pořadatelé vybrali kolekci dokumentů, která by měla oslovit všechny věkové skupiny.

"Návštěvníky určitě zaujmou také stánky s ekologickou tematikou. Máme připraveny workshopy tvoření z přírodních i recyklovaných materiálů i různé výtvarné dílny. Malí i velcí vědci si budou moci vyzkoušet chemické pokusy," řekla organizátorka Ekopouti Michaela Hučíková.

Zájemci mohou navštívit třeba Oxybox, tedy průsvitnou kupoli, v níž si mohou srovnat čistý vzduch s tím, který dýchají venku. "Děti čeká také zábavné představení bláznivých kol či vystoupení klaunského divadélka Mimo. Šikovné děti si vyrobí zvířátka z kaštanů. Ti větší se projedou na dvoukole. Pro milovníky přírodní medicíny je připraveno bylinkování - tedy poznávání a určování bylinek čerstvých i sušených našimi smysly," podotkla Hučíková.

Pro děti budou také připraveny úkoly na několika stanovištích, budou mít možnost si pod mikroskopem prohlédnout vodním hmyz nebo se podívat na ukázky rybaření. Ekopouť, která potrvá od 09:30 do 17:30, doprovodí také hudební program.

Hlavním tématem festivalu Ekofilm 2014 je letos voda. Více informací najdou zájemci také na internetových stránkách www.ekofilm.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů