Pátek, 19. dubna 2024

Průměrný Čech spotřebuje 130 kg papíru ročně

Průměrný Čech spotřebuje 130 kg papíru ročně

Průměrný Čech spotřebuje 130 kg papíru ročně, největší spotřebu mají státní úřady. Každý třetí dokument přitom skončí v koši už v den tisku. V průběhu posledních 25 let se spotřeba papíru v ČR více než ztrojnásobila. Vyplývá to z údajů společnosti Activa. Čtení z papíru je také údajně efektivnější než čtení z monitoru.

Do uvedených 130 kg spadá veškeré papírenské zboží jako hygiena, balení, noviny, šanony, složky, štítky či paragony. U xerografického papíru pak připadá na každého Čecha přibližně 1200 listů, což představuje zhruba šest kilogramů. V západní Evropě využívají občané průměrně o tři kilogramy papíru více.

Největšími konzumenty kancelářského papíru jsou podle údajů firmy Activa státní úřady a administrativně-analytické společnosti. Právě ty také zavádějí jako první programy na snížení spotřeby papíru.

Většina vědců a pedagogů se shoduje, že čtení z papíru je efektivnější než čtení z monitoru. "Při čtení z papíru lidský mozek důkladně promýšlí obsah sdělení a zároveň prožívá emoce. Fyzickým kontaktem s papírem si mozek také dokáže lépe upořádat a ukládat informace," uvedla společnost. Z výzkumů také vyplývá, že při čtení papírových dokumentů mají lidé menší sklon k únavě, než při čerpání informací z elektronických publikací. Mechanická podstata papíru a psacích pomůcek navíc podporuje tvůrčí práci a stimuluje kreativní myšlení.

Předávání dokumentů je pak ze společenského hlediska součástí sociální interakce ve firmě. "Zajímavostí je, že i v době elektronických podpisů preferují manažeři fyzickou existenci stěžejních dokumentů a smluv. Vlastnoruční podpis je i v současnosti stále obecně považován za symbol prestiže a důstojnosti," uvádí společnost. Až čtvrtinu prostoru na papíře lze také ušetřit úpravou okrajů dokumentů před tiskem či využitím prostorově úsporných fontů jako je například Arial.

Společnost Activa ročně prodá na 7500 tun papíru, což představuje 1,5 miliardy listů papíru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů