Pátek, 29. března 2024

Kolín bude mít od jara sedm podzemních kontejnerů

Kolín bude mít od jara sedm podzemních kontejnerů

Kolín bude mít od jara příštího roku sedm podzemních prostor s kontejnery na odpad. Na každém stanovišti budou čtyři kontejnery na směsný odpad, plasty, sklo a papír, do kterých bude možné odpad vhazovat přímo z ulice. Celkové náklady na podzemní kontejnery budou asi pět milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Většinu nákladů zaplatí dotace ze Státního fondu životního prostředí.

Podzemní kontejnery budou v Kolíně instalovány v ulicích Benešova, Bezručova, Žižkova, Antonína Kaliny, náměstí Republiky nebo na parkovišti Obecní dvůr. Konečná cena za kontejnery bude známa až po výběrovém řízení. "Někteří radní a obyvatelé si dlouhodobě stěžovali, že veřejné prostranství hyzdí kontejner a že se nedá projít po chodníku, což měli docela pravdu, a i to poměrně zapáchalo," řekl Rakušan.

Podzemní kontejnery na odpad ve středních Čechách fungují například v Kutné Hoře, Příbrami a Mladé Boleslavi. Kontejnery jsou velkoobjemové šachty pod dlažbou ulice. Navenek vystupují jen sloupky, připomínající odpadkové koše. Jsou nenáročné na prostor, odolné proti požárům a brání i zpětnému vybírání odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů