Pátek, 29. března 2024

Šest zemí považuje plány EU ohledně klimatu za příliš ambiciózní

Šest zemí považuje plány EU ohledně klimatu za příliš ambiciózní

Šest členských států EU ze střední a jihovýchodní Evropy včetně Česka a Slovenska považuje navrhované cíle EU ohledně ochrany klimatu za příliš ambiciózní. Požadují zmírnění záměrů a zohlednění hospodářské situace jednotlivých zemí. Na schůzce v Bratislavě se na tom shodli ministři životního prostředí nebo jejich zástupci zemí Visegrádské čtyřky (V4), Bulharska a Rumunska. O podobě evropské energetické a klimatické politiky do roku 2030 by měli státníci EU rozhodnout na summitu v říjnu.

"Podporujeme boj proti klimatické změně. Současně musíme brát ohled na ekonomickou situaci našich zemí, aby se příliš radikální změny neodrazily v ekonomikách," řekl dnes novinářům po podpisu společného memoranda slovenský ministr životního prostředí Peter Žiga, jehož země uspořádala schůzku u příležitosti předsednictví ve visegrádské skupině, do které kromě ČR a Slovenska patří také Polsko a Maďarsko.

Dohodu uvítal náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž, jenž se dvoudenní schůzky zúčastnil. "To, že jsme se dokázali shodnout, je příslib do budoucna a hlavně pomůže to k dohodě na půdě EU," řekl.

Evropská komise například navrhla dosáhnout do roku 2030 v EU třicetiprocentních úspor energie. Zároveň by se měly snížit o 40 procent emise skleníkových plynů z hodnot roku 1990.

"Politické rozhodnutí (na summitu EU) musí obsahovat jasná pravidla pro férové rozdělení úsilí na základě individuálních podmínek jednotlivých členských zemí, podpůrné finanční mechanismy a princip solidarity mezi jednotlivými členskými zeměmi," poznamenal Žiga. Dodal, že s kolegy se shodl také v tom, že nové unijní cíle musejí zohledňovat právo členských států rozhodovat o využívání zdrojů energie.

Šestici zmiňovaných států se nezamlouvají ani plány na výraznější snížení emise skleníkových plynů. "Navrhována míra snížení vybraných znečisťujících látek je příliš ambiciózní a její uplatnění by bylo ekonomicky náročné," řekl Žiga. Zúčastněné země proto prosazují stanovení přijatelnějších cílů.

Volnější pravidla chtějí státy V4 včetně Bulharska a Rumunska uplatnit i v oblasti recyklace odpadů a skládkování. Pro dosažení navrhovaných cílů navrhly stanovení delšího období v závislosti na plánech samotných členských států EU.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů