Čtvrtek, 25. dubna 2024

Američané brzo vytěží nejvíc ropy a plynů na světě

Američané brzo vytěží nejvíc ropy a plynů na světě

Těžba ropy z břidlic způsobila, že Spojené státy se v příštích týdnech podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) stanou největším těžařem kapalné ropy a přidružených surovin, jako je etan a propan, na světě. V posledních měsících o tuto pozici Američané soupeřili se Saúdskými Araby. Každá z obou zemí těží denně zhruba 11,5 milionu barelů. Zatímco Saúdové svoji těžbu udržují na stálé úrovni a mají rezervy, americká produkce díky novým břidličným vrtům stoupá. Saúdskou produkci předčí Američané, kteří jsou také největšími světovými spotřebiteli, poprvé od roku 1991.

V produkci surové ropy USA stále zaostávají za Saúdskou Arábií a Ruskem. Celkové americké vedení je ale podle listu Financial Times způsobeno větším množstvím vytěženého etanu a plynu, které mají sice nižší energetickou hodnotu, ale jsou základem produkce v petrochemickém průmyslu. V tomto odvětví v USA nyní panuje obrovský růst, jak sem přesunují nebo plánují přesunout své továrny četné evropské koncerny.

Bez nadsázky se tedy dá říct, že Spojené státy prožívají novou éru industrializace. Jedním z vedlejších efektů ropného boomu je tak například i rozvoj nákladní vlakové přepravy, protože většina ropy putuje z nových nalezišť ve vagonech.

Pokud by se započítala i produkce bionafty, americká produkce se zvětší ještě o jeden milion barelů denně. Díky technologii těžby z břidlic se už USA staly největším světovým producentem plynu.

Americká produkce je jedním ze základních faktorů, proč se i přes četné krize v tradičních těžebních oblastech, jako je Irák nebo Rusko, udržuje cena ropy na stabilní nižší úrovni. Včerejší cena ropy Brent se pohybovala kolem 97,50 dolaru za barel, což je hluboko pod vrcholem 125 dolarů z první poloviny roku 2012.

Vedle tradičního Texasu se novým centrem amerického ropného průmyslu stala Severní Dakota. USA nyní dovážejí jen 21 % své spotřeby ropy a plynu oproti 60 % v roce 2005.

Podle IEA bude mít americká produkce ropy vrchol v roce 2019 se 13,1 milionu barelů denně, pak se zhruba 15 let udrží na stejné úrovni a někdy po roce 2030 začne klesat.


2019
To bude rok, kdy podle Mezinárodní energetické agentury bude vrcholit těžba ropy v USA.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů