Úterý, 23. dubna 2024

Chomutov plánuje, že sníží poplatek za odpady na 250 Kč na osobu

Chomutov plánuje, že sníží poplatek za odpady na 250 Kč na osobu

Za vyvážení popelnic příští rok ušetří obyvatelé Chomutova. Zastupitelé schválili snížení poplatku na 250 korun za osobu a rok. Letos vybírá radnice 456 korun za osobu. ČTK to dnes sdělila mluvčí magistrátu Šárka Schönová. Zdarma mají tuto službu už několik let obyvatelé Mostu a Teplic, naopak Ústí nad Labem a Děčín účtují svým občanům 500 korun na rok.

Cena za odpad vychází v Chomutově ze skutečných nákladů předcházejícího roku, v roce 2013 činily 590 korun na osobu. "Město si může díky dobrému hospodaření dovolit za každého občana zaplatit v nadcházejícím roce 340 korun a lidé tak budou platit zbylých 250 korun," uvedl primátor Jan Mareš (ČSSD).

Letos je poplatek 456 korun na osobu a rok, přičemž radnice přispívá nyní na každého občana 338 korunami. Skutečné náklady za svoz jsou tak 784 korun. Na meziročním snížení celkových nákladů se podle zprávy technických služeb projevilo méně poškozených kontejnerů či méně černých skládek.

Motivovat občany ke třídění se snaží sousední Kadaň, kde se letos platí 420 korun za osobu, loni to bylo 496 korun. O tom, jak lidé využívají nádoby na třídění a jaká bude výše poplatku pro rok 2015, rozhodnou radní za několik týdnů.

V Litoměřicích je roční poplatek 498 korun na osobu. Zvyšovat se podle mluvčí Evy Břeňové příští rok nebude. "Starosta Ladislav Chlupáč avizoval, že pokud budou obyvatelé třídit, může se platba naopak snížit," doplnila.
Po pětistovce platí za odpad v Ústí nad Labem a Děčíně. Částku mohou uhradit občané ve dvou splátkách. Obě města se však potýkají s dlužníky a peníze musí vymáhat.

Podobný problém nemusí řešit v Teplicích a Mostě, kde mají svoz občané zdarma. Mostecký magistrát osvobodil obyvatele od platby v červenci 2007. Teplice patří k prvním městům, která s bezplatným svozem odpadu na konci 90. let začala.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů