Sobota, 20. dubna 2024

Spotřebitelské RozVerky Ekologického institutu Veronica

Spotřebitelské RozVerky Ekologického institutu Veronica

Zveme Vás na již 23. Brněnský biojarmark

Brněnský biojarmark, který se koná již tento pátek a sobotu (3. a 4. října), přináší tradiční setkání ekologických zemědělců, místních výrobců potravin a spotřebitelů, kteří mají rádi jídlo zblízka. Letos opět nabídne místní potraviny a nově i Jablečnou slavnost. Přijďte si poslechnout cimbálovou muziku Veronica, nakoupit zeleninu, masné výrobky, marmelády, koření i víno v bio kvalitě a mnoho dalšího. Letošní ročník navíc přinese i Jablečnou slavnost a návštěvníci si tak budou moci prohlédnout výstavu tradičních moravských odrůd jablek a ochutnat vlastnoručně vyrobený mošt. Po celou dobu budou fungovat speciální poradny, kde se zájemci dozví o kompostování pomocí žížal, i o tom, co to je přírodní zahrada a Zahrada v pytli.
Více informací naleznete zde.

Zveme Vás na již 23. Brněnský biojarmark

Světoví lídři: změna klimatu je vážná hrozba

V noci 24. září skončil výjimečný klimatický summit v New Yorku, který svolal přímo generální tajemník OSN Pan Ki-mun s cílem podpořit přípravu nové globální dohody o ochraně klimatu. Delegace z více než sto šedesáti zemí reprezentovali většinou prezidenti či premiéři včetně Baracka Obamy, Francoise Hollanda nebo Davida Camerona. Českou republiku zastupoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Představitelé států i soukromé sféry zde znovu potvrdili své odhodlání snižováním emisí udržet růst globální teploty do 2 °C, mnozí účastníci se zasazovali o zastavení růstu emisí do roku 2020 a za dosažení uhlíkové neutrality po roce 2050.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jaké existují ekologické nemrznoucí směsi do potrubí?

Nemrznoucí směsi do potrubí mohou být velmi nešetrné k životnímu prostředí a v ČR navíc neexistuje ekoznačka usnadňující orientaci v těchto výrobcích. Na našem trhu však existují produkty, které lze považovat za ekologické. Orientovat se můžeme buď přímo podle jejich chemického složení, nebo pomocí výstražných symbolů uvedených na obalu. Absence výstražného symbolu sice nezajišťuje ekologickou šetrnost výrobku, nicméně pokud je přítomen, napoví nám mnohé o vlastnostech obsažených látek.
Více informací naleznete zde.

Výstava Umění vybírat v brněnských ulicích

Umíte si ekologicky vybrat? Naše rozhodnutí při každodenních nákupech ovlivňují dopad na životní prostředí. Zveme Vás na interaktivní výstavu a k informačnímu stánku ,,Umění vybírat - průvodce ekologicky šetrným nákupem". Dozvíte se jak ekologicky nakoupit jídlo, oblečení, nebo třeba kosmetiku, zorientujete se ve spletitém značení a dostanete tipy na možné alternativy. Na místě si můžete osahat jednotlivé, k přírodě šetrnější varianty výrobků, které všichni pravidelně nakupujeme. Přítomní ekoporadci Vám zároveň odpoví na další otázky. Výstava se koná 13. - 17. října v některých městských částech Brna (Bystrc, Lesná, Bohunice, Starý a Nový Lískovec). Místo a čas konání budou upřesněny v našem kalendáři.
Více informací naleznete zde.

Právě vyšlo nové číslo časopisu Veronica

Letošní třetí číslo časopisu Veronica je věnováno tradičnímu ovocnářství, starým a krajovým odrůdám, ale i zkušenostem s pěstováním u nás netradičních druhů. Přečtete si o mravencích a jiném hmyzu v zahradách a sadech, o lidových pálenicích a dalších zajímavostech. K zakoupení v Ekologické poradně Veronica, nebo v našem e-shopu.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů