Pátek, 26. dubna 2024

Odborníci posoudí vliv přesunu stáčírny olejů v Ústí na prostředí

Odborníci posoudí vliv přesunu stáčírny olejů v Ústí na prostředí

Ústečtí krajští radní požadují kvůli přesunu stáčírny olejů v areálu Tonasa v ústecké čtvrti Neštěmice posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Novinářům to dnes řekla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Obyvatelé Neštěmic se obávají navýšení kapacity stáčírny. Firma Minorec ale tvrdí, že s růstem objemu nepočítá.

V záměru společnosti Minorec se uvádí, že se nebude měnit současné množství sebraných a expedovaných odpadů, pouze se přesunou skladovací kapacity. Roční obrat materiálu je 1500 tun olejů a 1000 tun emulzí. "Toto předpokládané množství bude do zařízení v průběhu roku navezeno, upraveno a dále odvezeno mimo zařízení k dalšímu zpracování," píše se v oznámení záměru.

Na pozemcích Tonasa působí firma od roku 1998. Dosud se stáčelo pouze na železničních cisternách, které jsou ve vzdálenější části areálu. "Chceme se jen přesunout dovnitř areálu, kde nehrozí, že by se pohybovali obyvatelé a škodili nám," řekla ČTK jednatelka firmy Alena Jursová. Cisterny se nyní nacházejí na okraji areálu, který není oplocen, místo je tak vystaveno zlodějům kovů.

Investor koupil v areálu nynější stáčírnu pro žíravé látky, která záměru vyhovuje a chce ji nechat zkolaudovat. Její kapacita bude vyšší, než je současná v cisternách. "Se zvýšením projektované skladované kapacity se nebude zvyšovat budoucí objem obchodů, ale zkvalitní se shromažďování," píše firma v záměru. Výši investice nezveřejnila. Někteří obyvatelé se obávají toho, že se přes ujišťování firmy časem kapacita stáčírny zvýší.

Kritiku záměru od občanů a některých politiků přičítá Jursová nadcházejícím volbám a spojení s další jinou výrobou, kterou lidé v Tonasu nechtějí. Společnost Vodní sklo a.s. usiluje o zvýšení výroby přípravku Elsil, k jehož výrobě se používá karcinogenní oxid chromový. "Náš záměr se tak může svézt na vlně nevole proti budování nových provozů v Tonasu. Pokud nám to obyvatelé a politici nebudou chtít schválit, zůstaneme tam, kde jsme a budeme pokračovat tak jako doposud," uvedla Jursová.

Minorec potřebuje od krajského úřadu schválenou změnu integrovaného povolení a stavební povolení od městského úřadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů