Pátek, 26. dubna 2024

I odpadní voda je odpad. Žáky a studenty to naučí projekt DOODPADU

V plném běhu už jsou na přihlášených základních školách výukové hodiny pro žáky 2. až 5. tříd, které kocour AGI seznamuje, co to je odpadní voda a jak se s ní má správně nakládat...

I odpadní voda je odpad. Žáky a studenty to naučí projekt DOODPADU

Projekt je určen i středoškolákům, jimž až do 31. 10. dává šanci ucházet se o atraktivní ceny soutěžními pracemi.

DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří je název projektu společnosti ENERGIE AG BOHEMIA, která sdružuje vodárenské společnosti ČEVAK, VAK Beroun, VHOS Moravská Třebová, VODOS Kolín, VS Chrudim a AQUA SERVIS Rychnov nad Kněžnou. >>Všechny tyto společnosti se zabývají úpravou pitné vody a čištěním vody odpadní, aby se mohla vrátit do přírody. V našem případě je péče o přírodu každodenní práce. To je i impulsem k vytvoření projektu DOODPADU,<< konstatuje vedoucí marketingu a komunikace společnosti ENERGIE AG BOHEMIA Ivan Kafka.

OTÁZKA: Na co konkrétně se projekt zaměřuje?

Projekt DOODPADU se zaměřuje právě na problematiku odpadní vody. Velmi dobře jsme se už naučili třídit komunální odpad, ale tato oblast stále zůstává stranou. Prostřednictvím projektu chceme veřejnosti zábavnou formou ukázat, že ne všechno lze spláchnout do toalety nebo vylít do kuchyňského dřezu. Že i tady existují pravidla, která by se měla dodržovat.

OTÁZKA: Cílíte na konkrétní věkové skupiny?

Chceme, aby projekt zaujal širokou veřejnost, ale v prvotní fázi jsme se zaměřili na skupinu dětí prvního stupně základních škol a středoškoláky. V praxi to znamená, že naši pracovníci jezdí s kocourem Agim, který je postavičkou projektu DOODPADU, po základních školách a děti tam zábavnou formou učí, že i odpadní voda je odpad a podle toho bychom s ní měli nakládat. Středoškoláci jsou skupinou, která nám dosud z našeho hledáčku vypadávala. S námi se totiž potkají, až když se osamostatní a začnou si své životní náklady hradit sami. Proto chceme, aby se zamysleli a vytvořili video, fotku, prostě cokoli, co by kreativně upozornilo na to, že jsou věci, které do odpadu prostě nepatří.

OTÁZKA: Takže bychom se k odpadní vodě měli chovat stejně jako k ostatnímu odpadu?

Určitě ano. Problém je v tom, že na rozdíl od komunálního odpadu se voda v domácnostech nehromadí, ale odteče systémem kanalizačního potrubí a nikoho vlastně nezajímá, co se s ní děje dál. I proto je jedním z klíčových témat projektu motto Toaleta není odpadkový koš. Děti jsme si nevybrali náhodou, nakonec jsou to ony, které nás poučují, a mnohdy velmi oprávněně.

OTÁZKA: S projektem vznikl i portál www.doodpadu.cz. Co svým návštěvníkům nabízí?

Lidé se tam například dozvědí, co by nikdy neměli vylévat do odpadu - a také proč. Chystáme pro ně zajímavá videa, fotogalerie s environmentální tematikou. Stránky jsou rozděleny do přehledných sekcí. Pro středoškoláky jsme připravili rady a tipy pro zpracování jejich soutěžních příspěvků, rodiče a učitelé školáků zde najdou návod, jak si objednat výukovou hodinu.

OTÁZKA: Projekt jste odstartovali na jaře. Už máte první konkrétní ohlasy?

Stihli jsme již oslovit čtyři stovky školáků. Zkušenosti ze základních škol, kde jsme už absolvovali ukázkové výukové hodiny, jsou velmi pozitivní. V mnohém nás děti svými znalostmi překvapily, a navíc je vidět, že je toto téma zajímá, že o něm přemýšlejí. Velkou motivací jsou pro ně i drobné odměny a od září také novinka v podobě soutěže o nejkrásnější fotku s kocourem Agim. Velmi se těšíme na práce středoškolských kolektivů, sázíme na jejich kreativitu a invenci. Termín pro odevzdání prací je do 31. října 2014. V listopadu bychom rádi vyhlásili vítěze regionálních kol, v březnu 2015 vítěze republikového. Ten může získat 50 tis. Kč na maturitní ples.

OTÁZKA: Je to jediný způsob, jak seznamovat veřejnost s vaší činností?

Určitě ne, je to spíše logické vyústění předchozích činností. Jednotlivé dceřiné společnosti dlouhodobě spolupracují se základními, ale mnohde i mateřskými školami. Pořádáme pravidelně dny otevřených dveří. Například v Českých Budějovicích byla na čistírně odpadních vod vybudována i naučná stezka. Snažíme se zákazníky nejen seznamovat s naší prací, ale i naslouchat jejich názorům.

OTÁZKA: Vy sám >>třídíte<< odpadní vodu?

Samozřejmě, učím to i své děti, i když někdy mám pocit, že je to obráceně.


MEZITITULEK: Co do kanalizace (stokové sítě) nepatří a kam s tím

Veškeré hygienické potřeby patří do kontejnerů na směsný odpad.

Léky patří zpět do lékárny.

Biologický odpad - odpady z kuchyňských drtičů. Zbytky jídel, zbytky zeleniny a ovoce a dalších potravin, tuky a oleje (fritovací a ostatní oleje) z domácností - patří do kontejnerů na směsný odpad, případně do speciálních kontejnerů na biologický odpad. Nejlepším řešením pro v domácnosti použité tuky a oleje je přelít je do plastové lahve a odevzdat jako tříděný odpad ve sběrném dvoře, v horším případě odnést do kontejnerů na směsný odpad.

Chemikálie a další nebezpečné látky

- staré barvy, ředidla, lepidla, kyseliny, louhy, detergenty a tenzidy (čisticí a prací prostředky), mazadla, oleje, domácí a zahradní chemie, obsah baterií, ropné látky a další chemické látky - patří do sběrných dvorů.

Radioaktivní, infekční a karcinogenní látky patří do specializovaných firem, které k tomu mají oprávnění.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů