Úterý, 19. března 2024

Duhovky Hnutí Duha

Duhovky Hnutí Duha

ENERGETIKA
S jádrem, nebo bez?

Je budoucnost české energetiky v jádru? Jaderné elektrárny jsou nákladné a celosvětově při jejich provozu vznikají statisíce tun toxického odpadu. Páteř evropského hospodářství se odvrací od atomu: Německo, Švýcarsko, Belgie, Itálie.

Hnutí DUHA se dlouhodobě staví proti výstavbě nových jaderných bloků. Problémy bezpečnostních rizik a po tisíce let nebezpečného jaderného odpadu nepovažujeme za vyřešené. O možnosti výstavby jaderných elektráren ovšem v současnosti vedle ochoty veřejnosti přijmout jejich rizika rozhoduje především souhlas politické reprezentace s podporou nových reaktorů formou vyšších cen elektřiny nebo příspěvku veřejných rozpočtů.

Souhlasíte s výstavbou nových jaderných reaktorů v České republice? Co je hlavním problémem jaderné energetiky? Zajímá nás váš názor! Vyplňte anketu na www.hnutiduha.cz/ankety/jadro.

NAROZENINY
Je nám 25 let, přijďte to s námi oslavit

Už čtvrtstoletí prosazujeme zdravé prostředí pro život, pestrou přírodu a chytrou ekonomiku. Za tu dobu jsme dokázali rozhýbat politiky a úřady, jednali s firmami a pomáhali domácnostem. A hodláme v tom pokračovat!

Svých výsledků bychom nedosáhli bez podpory tisíců lidí, jako jste vy, takže velké díky a pořádná narozeninová oslava bude patřit hlavně vám.

Budeme se těšit na setkání 20. listopadu v Praze, v klubu Podnik. Další podrobnosti o akci odkryjeme postupně na www.hnutiduha.cz nebo na Facebooku.

FORUM 2000
Nespokojená demokracie

Osmnáctá výroční konference Forum 2000 nabídne kritickou reflexi období demokratických transformací uplynulých 20-30 let a zamyšlení nad aktuálním stavem demokracie a nad jejími výhledy do budoucna napříč regiony, tématy i generacemi. Do diskusí se zapojí více než 150 významných světových osobností, z českých představitelů vystoupí například ministr životního prostředí Richard Brabec nebo ředitel odboru pro ochranu přírodních zdrojů a biodiverzity Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise Ladislav Miko.

V úterý 14. 10. vystoupí se svým příspěvkem i náš divočinový expert Jaromír Bláha, bude mluvit - jak jinak - hlavně o Šumavě, jako o symbolu divočiny v České republice.

Více informací o akci najdete na www.forum2000.cz/cz/projekty/konference-forum-2000/2014

REKONSTRUKCE STÁTU
Jak nenaletět ve volbách?

Kolem zuří předvolební sliby. Mnohé už na první pohled nesplnitelné. Před rokem začala Rekonstrukce státu pečlivě sledovat závazek politiků prosadit 9 zákonů proti klientelismu a pro transparentnost.

Nyní nabízí první podrobný a nestranný přehled toho, co jednotlivé parlamentní strany skutečně dělají pro prosazení kvalitních zákonů, které jsou mimo jiné klíčové i pro práci Hnutí DUHA - výrazně totiž omezí možnosti pro různé "kamarádíčkování" a podobně (hojně praktikované třeba na Šumavě).

Podívejte se, jak politické strany skutečně pracují na www.rekonstrukcestatu.cz/rokpote.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů