Pátek, 29. března 2024

Do prosince se z OP Životní prostředí musí vyčerpat 10 mld. Kč

Do prosince se z OP Životní prostředí musí vyčerpat 10 mld. Kč

Nejpozději do začátku prosince se bude muset z končícího Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) vyčerpat až deset miliard korun. Vyplývá to z informací ČTK. Program letos končí, příjemci, což jsou hlavně obce a města, mají tak dva měsíce na to, aby zrychlili a vyfakturovali všechny práce. Ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman věří, že se desetimiliardová částka vyčerpat stihne. Nyní proplácí stát žádosti o platbu v řádech dnů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve řekl, že by chtěl ztrátu z evropských dotací stáhnout na pět miliard korun. Původně hrozilo, že Česko přijde celkově až o 22 miliard.

"Fond je připraven úředně vyřídit jakýkoliv počet žádostí o platbu. Situaci nám, doufáme, příliš nezkomplikují komunální volby, věříme, že i nová zastupitelstva si budou uvědomovat závazky v čerpání eurofondů," řekl ČTK Valdman. Jiné složení zastupitelstev by mohlo změnit priority obcí a zpomalit komunikaci s fondem. Prosincový termín se váže i na banky, které uvolňují peníze obvykle do 12. prosince.

"Projekty jsou už vytendrované a mají své dodavatele. Teď je to opravdu o tom, aby starostové tlačili na své dodavatele, ať už stavebních prací nebo dodávek, aby maximálně zrychlili svoji práci a fakturovali všechny práce, dodávky a služby, co odvedou. Aby následně starostové vzali faktury od dodavatelů a druhý den je poslali na fond, aby na ně dostali včas peníze," řekl Valdman.

Zhruba před měsícem oslovil fond všechny příjemce s tím, že je nezbytné, aby plnili finanční plány, k nimž se v projektech zavázali. Na fondu se zřídilo i krizové call centrum, jehož pracovníci obvolávají starosty a urgují je kvůli závazkům.

"Čeká nás horký podzim, ale ani příští rok nebude o moc lepší. Příští rok se musí profinancovat zhruba 40 miliard. Pokud bychom neudělali zásadní změny ve zjednodušení administrace programu, měl by SFŽP problémy to zvládnout. V tuto chvíli to ale vypadá dobře," řekl dnes Valdman na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí.

Pro příští programové období chce MŽP podle svého náměstka Jana Kříže vypracovat plán, z něhož by bylo jasné, kdy se budou výzvy vyhlašovat. V návrhu se zatím uvádí rok 2018, řekl Kříž.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů